<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2023-as büdzsét teljesen újra kellett írni, de a kormány ezt már egy rendelettel is hatályba léptetheti.

A 2023-as büdzsét teljesen újra kellett írni, a kormány azonban egy új törvénymódosítás elfogadtatásával lehetőséget adott magának arra, hogy ezt egy rendelettel megtegye. December 23-án el is küldték a Költségvetési Tanácsnak a tervezetet, de jogszabály csak akkor lesz belőle, ha megjelenik a Közlönyben. Ez most a parlamenti jóváhagyás utánra tolódik. A képviselők a normál menetrend szerint február közepén ülnek össze legközelebb. A költségvetés körüli káosz miatt azonban még az is elképzelhető, hogy ennél már hamarabb megjelenik a Közlönyben.

Gulyás Gergely szerint a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely szerint a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI szerint kiemelte: a módosítás elfogadására a rendkívüli jogrend lehetőséget ad, de a kormány január első felében az Országgyűlés elé terjeszti azt. A rendkívüli jogrend lehetőséget ad a gyors cselekvésre, de ez semmilyen tekintetben nem korlátozhatja az Országgyűlés hatáskörét, ezért a módosításokat január közepéig a parlament elé terjesztjük, az Országgyűlés jóváhagyását kérve.

"Fel kell tölteni a rezsivédelmi alapot, mert ezen keresztül biztosítjuk az átlagfogyasztás erejéig a rezsicsökkentett árak fenntartását a magyar családoknál és a rezsivédelmi alapból finanszírozzuk az energiaintenzív magyar vállalkozások támogatását. Ezért a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése, soha nem látott összeget, több mint 2600 milliárd forintot fordítunk erre a célra" - jelentette ki a miniszter.