5p

Vége lehet a katonai segítségnek. Háborús hírek.

  • Az orosz erők az elmúlt nap során 99 légi- és nyolc rakétacsapást mértek Ukrajna területére - közölte az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében a Facebook-oldalán. A közleményben a katonai vezetés kiemelte, hogy az éjjel mintegy negyven, iráni gyártású Sahid drónnal támadta Oroszország Ukrajnát. Az ukrán légvédelem harminc drónt semmisített meg a déli Odessza és Mikolajiv megyék, valamint a nyugat-ukrajnai vinnicjai régió légterében. A jelentés szerint a támadásoknak vannak civil halálos áldozatai és sérültjei, de számokat a vezérkar nem közölt."Az orosz megszállók továbbra is figyelmen kívül hagyják a nemzetközi humanitárius jogot, nemcsak az ukrán csapatok állásait ágyúzzák, hanem a lakott területek polgári infrastruktúráját is, terrorizálva a civileket" - tette hozzá a vezérkar. Olekszandr Tolokonnyikov, a déli Herszon megyei kormányzói hivatal szóvivője egy tévéműsorban arról tájékoztatott, hogy vasárnapra virradó éjjel az orosz erők tíz bombát dobtak a régióra. Sztanyiszlavove településen négy helyi lakos sérült meg, egy ember a romok alatt rekedt. A szóvivő megjegyezte, hogy az elmúlt hat-hét nap alatt 166 bombát dobtak az orosz erők a megyére. A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hírt, hogy egy Sz-300-as rakétákkal végrehajtott orosz csapás nyomán egy négytagú család rekedt házuk romjai alatt. Szomszédjuk mentette ki az összedőlt házból a házaspárt, 16 éves fiukat és az 57 éves nagymamát. 

  • Tizenkilenc ukrán támadás visszaveréséről számolt be vasárnap az orosz védelmi minisztérium; ezek során a tárca szerint mintegy 335 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. Az orosz hadijelentés szerint a Donyeck térségében, Andrijivka, Kliscsijivka, Krasznohorivka és Kurdjumivka települések közelében meghiúsított rohamok száma tíz volt, az ukrán hadsereg pedig itt több mint 150 embert vesztett, valamint két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három gépkocsit, egy Sztrela-10 rakétaindító járművet, egy Plasztun rádióelektronikai felderítő állomást, egy lengyel Krab önjáró löveget és egy D-20-as tarackot. A megsemmisített ukrán katonai célpontokról és haditechnikai eszközökről készült orosz napi összesítés összesen három harckocsiról és hat páncélozott harcjárműről, valamint egyebek mellett egy Szu-25-ös repülőgépről, öt HIMARS-rakétáról, egy JDAM irányított légibombáról, 37 drónról, két lőszerraktárról, valamint két vezetési- és megfigyelőpontról tett említést. Az orosz védelmi tárca és a regionális vezetés tájékoztatása szerint az orosz légvédelem a Krím felett két Grom-2 operatív-harcászati rakétát lőtt le. A Krími hídon emiatt felfüggesztették a közlekedést. Megsemmisítettek továbbá öt repülőgép-típusú drónt Szmolenszk és kettőt Belgorod megye, valamint egyet a Krasznodári terület légterében.

  • A brit védelmi miniszter szerint megfontolandó az a lehetőség, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben. Grant Shapps a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nem zárta ki azt sem, hogy a brit haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein közlekedő teherhajók védelmében. Nagy-Britannia az ukrajnai háború kezdete után széleskörű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. Tavaly tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei nagy-britanniai kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt. A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának. Ezek a kiképzési programok nagy-britanniai területen folynak. Shapps ugyanakkor a The Sunday Telegraph-nak adott interjúban elmondta: az elmúlt napokban Sir Patrick Sanders tábornokkal, a brit fegyveres erők vezérkari főnökével és más magas beosztású katonai vezetőkkel tárgyalt arról, hogy a brit katonai szakértők által végzett kiképzési tevékenységet "Ukrajnához közelebbi területekre, sőt akár Ukrajnába is" át lehetne helyezni.

  • Az ukrán légvédelem tizenhat orosz drónt lelőtt abból a mintegy harmincból, amelyeket Moszkva indított ukrajnai területek ellen az éjszaka - jelentette be az ukrán légierő vasárnap. A légvédelem a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a drónokat déli, délkeleti és északi irányból indították. A drónok a Kijevtől mintegy 200 kilométerre fekvő, közép-ukrajnai Cserkaszi megyét támadták. "Az éjszaka folyamán az ellenség erős dróntámadást intézett Cserkaszi megye ellen. Sajnálatos módon ipari létesítményeket is eltaláltak Umany városában" - fogalmazott Ihor Taburec cserkaszi kormányzó Telegram-csatornáján. A támadás következtében több raktárban tűz keletkezett, a többi között gabonaraktárakban is - közölte a kormányzó, hozzátéve, hogy egy ember megsérült.

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a friss brit védelmi minisztert „tőrőlmetszett kreténnek” nevezte, és azt mondta, hogy a brit kiképzők, ha Ukrajnába mennek, az orosz fegyveres erők „legális célpontjává válnának”.

  • Oroszország szerte gyászolók gyűltek össze, hogy tisztelegjenek Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldos előtt, aki 40 napja egy megmagyarázhatatlan repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét – írja a Reuters.

  • Szlovákiában a populista volt miniszterelnök, Robert Fico vezette Smer párt nyeri meg az ország választását, és több támogatást szerez, mint riválisa, a Progresszív Szlovákia a drámai késhegyig tartó versenyben – számol be Guardian. Az 59 éves Fico megígérte, hogy leállítja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket, bírálta az Oroszországot célzó szankciókat, és kampányolt az LMBTQ+ jogai ellen.

(MTI/Guardian) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!