<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb hajót semmisítettek meg állítólag az ukránok, éjszaka ismét beszédet mondott Zelenszkij, a mariupoli acélgyárból már csak ukrán orvosokat és katonákat kell kimenekíteni. Ezek az elmúlt órák legfontosabb háborús eseményei.

  • Az orosz erők szombaton hat cirkálórakétát lőttek ki a dél-ukrajnai Ogyessza városára, és folytatták a mariupoli acélgyár bombázását. Oroszország a jelek szerint be akarja fejezni Mariupol meghódítását a május 9-i győzelem napi ünnepségre. 
  • Az ukrán védelmi minisztérium azt állítja, hogy az ukrán Bayraktar TB2 eltalálta az orosz Serna hajót. A Twitteren azt írták, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hagyományos felvonulását idén május 9-én Snake Island közelében, a "tenger fenekén tartották".
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy több mint 300 civilt menekítettek az ostromlott mariupoli Azovstal acélgyárból, akik 72 napig rekedtek a városért vívott keserves csata során. Zelenszkij elmondta, most a „kiürítés második szakaszára” készülnek, ezúttal az orvosokra és a katonákra kerül sor. Az ukrán kormány arra kérte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezetet, hogy segítsen az evakuálásban.
  • Zelenszkij éjszakai beszédében azt mondta, hogy Ukrajnában csaknem 200 kulturális örökség pusztult el vagy sérült meg.
  • Luhanszk kormányzója szerint orosz bombatalálat ért egy iskolát a kelet-ukrajnai Bilogorivka faluban, ahol legalább 90 embert találtak holtan.

A pusztítás nyomai egy orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén, ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszk városban 2022. május 6-án. Fotó: MTI/EPAA pusztítás nyomai egy orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén, ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszk városban 2022. május 6-án. Fotó: MTI/EPA

  • William Burns, a CIA igazgatója szerint a háború veszélyes szakaszba lépett, mert Putyin elnök úgy gondolja, nem engedheti meg magának, hogy veszítsen. Burns szerint az Ukrajnának nyújtott hatalmas nyugati katonai támogatás nem volt elrettentő erő az orosz elnök számára.
  • Nagy-Britannia további 1,3 milliárd font (1,60 milliárd dollár) értékű katonai támogatást és segélyt ígért Ukrajnának. Ez csaknem a duplája Nagy-Britannia korábbi, Ukrajnával szembeni kiadási kötelezettségvállalásainak. Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette: "Putyin brutális támadása nemcsak Ukrajnában okoz mérhetetlen pusztítást, hanem Európa békéjét és biztonságát is fenyegeti."
  • A G7 vezetői vasárnap videokonferencián beszélnek Zelenszkijvel, egy nappal azelőtt, hogy Oroszország megünnepelné a győzelem napját – közölte a Fehér Ház. A megbeszélések középpontjában az Ukrajna elleni orosz invázió legújabb fejleményei, az ország megerősítésére tett erőfeszítések, valamint az áll majd, hogy a közös válaszlépésükben a G7-országok egyebek mellett demonstrálják az egységüket, valamint azt, milyen súlyos költségekkel jár Putyin háborúja.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.