<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lapinformáció szerint a kormány a távhőkassza átalakítására készül: ez azért vált szükségessé, mert az elszálló világpiaci gázárak, illetve a lakosság felé fix, rezsicsökkentett árak különbsége hatalmas nyomás alá helyezte a távhőszektort, az eddigi összeg duplájára van szükség.

A Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi Facebook-posztjában beszélt arról, hogy a Gazdasági Kabinet elfogadott egy energetikai törvényeket módosító csomagot; a portfolio.hu úgy tudja, ebben szerepel a távhőkassza helyzetének rendezése is.

hirdetés

A lap azt írja: ez leegyszerűsítve egy olyan kassza, amely a távhőszolgáltatók kompenzálására szolgál olyan esetekre, ha a rendszerint májusban a soron következő gázévre (októbertől szeptemberig) beszerzett gáz nem fedi le a ténylegesen szükséges gázmennyiséget, ezért a többlet mennyiséget piaci áron be kell szerezniük. Ez a piaci ár viszont most elképesztően magas, a távhőszolgáltatók viszont a másik oldalon csak a rezsicsökkentett árakat számlázhatják ki a fogyasztóknak.

Az előző gázévben 43 milliárd forintos kompenzációt kértek a szolgáltatók, az igény idén 84 milliárd forintra nőhet. Ennek biztosítására nincs fedezet, ezért költségvetési támogatásra van szükség. Ha a jelenlegi helyzet - a rekordszinten lévő gázárak és az alacsonyan rögzített lakossági távhőár -, akkor a lap szerint a költségvetésnek akár százmilliárdos nagyságrendben is kell majd további támogatást pumpálnia a rendszerbe.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.