<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Szlovénia tagad, Mexikó kivár, Magyarország hallgatásba burkolózik egyelőre. Frissítés: vasárnap késő délelőtt mégiscsak gratulált Orbán Viktor.

Az MTI hírfolyamából összegyűjtöttük azon politikai vezetők mondatait, akik gratuláltak Joe Biden megválasztott elnöknek - még ha nem is hivatalos egyelőre a választás végeredménye.

"Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke" - áll Angela Merkel közleményében. "Szívből kívánok szerencsét és sikert, és gratulálok Kamala Harris-nek is, hazája első megválasztott női alelnökének" - tette hozz a német kancellár, hazája első női kormányfője.

Emmanuel Macron francia államfő is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztási győzelméhez. "Sok dolgunk lesz a jelenlegi kihívásokkal szemben. Dolgozzunk együtt! - írta a francia elnök a Twitteren angolul is közzétett üzenetében.

Gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez Boris Johnson brit miniszterelnök is. Johnson a Twitteren közétett szombat esti nyilatkozatában gratulált Kamala Harrisnek, az Egyesült Államok következő alelnökének is, és történelmi vívmánynak nevezte eredményét. "Az Egyesült Államok a szövetségesünk, és várakozással tekintek jövőbeni szoros együttműködésünk elé azokon a területeken, amelyeket mindkét ország elsődleges fontosságúnak tart, a klímaváltozástól a kereskedelmen át a biztonsági kérdésekig" - fogalmazott üzenetében a brit miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Joe, csaknem 40 éve ismerjük egymást, kapcsolatunk szívélyes, és tudom, hogy nagyszerű barátja vagy Izraelnek. Remélem, hogy veletek tovább tudom erősíteni az Egyesült Államok és Izrael közötti különleges szövetséget" - írta Twitter-profilján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Országaink közeli barátok, partnerek és szövetségesek. Világszinten egyedülálló a kapcsolatunk. Nagyon várom a közös munkát" - fogalmazott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Biden és Harris új korszakot ígér (forrás:Facebook) Biden és Harris új korszakot ígér (forrás:Facebook)

"Az országaink közötti kapcsolat erős, és alig várom, hogy még szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki a Biden-kormányzattal (...). Számos kihívás áll a nemzetközi közösség előtt jelenleg, Joe Biden egységről szóló üzenete pedig jól pozicionál minket arra, hogy megbirkózhassunk ezekkel a kihívásokkal" - közölte Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek, Ausztrália sok sikert kíván a hivatalban. Az Ausztrália és Egyesült Államok közötti szövetség mély és tartós, és a közös értékekre épült. Várakozással tekintek a közös munkára, miközben a világ számos kihívásával nézünk együtt szembe" - írta Scott Morrison ausztráliai miniszterelnök.

"Gratulálok az amerikai népnek és intézményeknek a demokratikus vitalitás kiemelkedő megnyilvánulásáért. Készen állunk arra, hogy a megválasztott Joe Biden elnökkel dolgozzunk, és erősebbé tegyük a transzatlanti kapcsolatot. Az Egyesült Államok számíthat Olaszországra mint szilárd szövetségesre és stratégiai partnerre" - fogalmazott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek annak alkalmából, hogy megválasztották az Egyesült Államok 46. elnökévé (...). Szintén szeretnék gratulálni Kamala Harrisnek történelmi jelentőségű megválasztásáért az első női alelnöknek. Hihetetlen példa és fontos példakép lesz a fiatal lányoknak világszerte, megmutatva nekik, hogy a nők és férfiak ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket élvezik" - vélekedett Alexander de Croo belga kormányfő.

"Szívből gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Várakozással tekintek a közös munkára a Japán és az Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítése és annak érdekében, hogy biztosítsuk a békét, a szabadságot és a jólétet az Indiai- és Csendes-óceán térségében és azon túl" - fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök.

"Most rajtam a sor, hogy gratuláljak Joe Bidennek és Kamala Harrisnek elnökké és alelnökké választásukért. Az értékek, amelyekre kapcsolatunkat építettük, nem is lehetnének erősebbek. Várakozással tekintek a közös munkára barátságunk elmélyítéséhez és ahhoz, hogy hozzájáruljunk (nemzetközi) közösséghez" - közölte Caj Jing-ven tajvani elnök.

"Gratulálok a megválasztott Joe Biden elnöknek, a barátnak és a megbízható partnernek egy jobb Irak építésének ügyében. Várakozással tekintünk a közös munkára annak érdekében, hogy elérhessük közös céljainkat, és megerősítsük a békét és a stabilitást az egész Közel-Keleten" - fogalmazott Barhám Száleh iraki elnök.

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt  gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. 

Egész Közép-Kelet Európa gratulál - szinte

Régiónk politikusainak nyilatkozatait is összeszedte az MTI.

A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak sikeres választási kampányához. "Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében" - írta Andrzej Duda.

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek. A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak - áll a táviratban. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában. Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy "az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval".

Az amerikaiak a "megbékélés és a stabilitás" útját választották a rendelkezésükre álló két lehetőség közül - reagált az amerikai elnökválasztás eredményére Zuzana Caputová szlovák államfő. "Bízom abban, hogy a jövendő amerikai elnök hozzájárul a transzatlanti egység és szövetség további megerősítéséhez, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködésének elmélyítéséhez" - mondta Caputová a TASR szlovák hírügynökségnek. "Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog" - írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetben gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért eredményéhez. "Ukrajna optimistán tekint az Egyesült Államokkal meglévő stratégai partnerségének jövőjére. A két ország mindig együttműködött a biztonság, a kereskedelem, a befektetések, a demokrácia erősítése, valamint a korrupció elleni küzdelem terén. Barátságunk csak erősebbé válik" - írta az ukrán elnök.

Klaus Iohannis román államfő is Twitter-bejegyzésben gratulált Joe Bidennek. "Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét" - írta közösségi oldalán a román államfő.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulált a demokrata politikusnak. "A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében" - írta Twitter-oldalán a miniszterelnök.

Ki nem gratulált még?

Ez a lista jóval szerényebb. Janez Jansa szlovén kormányfő egyszer már gratulált, de rossz helyen: már november 4-én, szerdán gratulált Trump győzelméhez. Most "érdekesnek" nevezte az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését, mivel a bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest. "Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még el sem kezdtek dönteni. Ennek ellenére a fősodratú média (nem valami hivatalos szerv) győztest hirdetett. A gratulációk érkeznek minden oldalról. Ez ám a jogállamiság" - fogalmazott Janez Jansa Twitter-oldalán. Jansa szerdán azt írta: "elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének. Jansa arra számít, hogy a végén ki is hirdetik Trump győzelmét.

Finomabban fogalmazott  Mexikó elnöke: ő szombaton azt közölte, hogy nem tud addig gratulálni az amerikai elnökválasztás győztesének, amíg nem ér véget minden jogi eljárás. López Obrador saját döntését "politikailag megfontoltnak" értékelte. Szavai szerint jó a kapcsolata mind Donald Trump elnökkel, mind pedig Joe Biden volt alelnökkel, akihez már évtizedes személyes ismeretség fűzi.

A szerb elnök nem örül, még nem gratulált, de hamarosan fog: Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic. Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

Észak-Koreában egyelőre nem kommentálták Joe Biden győzelmét, de ez kevésbé meglepő. A The Korea Herald írása emlékeztet: amikor legutóbb Trump nyert, akkor 10 nappal később említette meg a tényt az ország médiája (ráadásul épp a dél-koreai elnök gratulációját kritizálva). Barack Obama 2008-as győzelmére viszonylag gyorsan reagáltak, beszámoltak arról, hogy legyőzték a republikánus John McCaint. 

Frissítés:

Magyarországon sokáig sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Áder János részéről nem érkezett nyilvánosan elérhető reakció azután, hogy Joe Bident (nem hivatalosan) győztesnek hirdették ki. Vasárnap késő délelőtt aztán közzétették: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek. Részletek >>

Emlékezetes: a miniszterelnök még szeptemberben azt mondta: szerinte Donald Trump nyerni fog az amerikai elnökválasztáson, és nem készült tervvel arra az esetre, ha mégis a demokraták nyernének. Az biztos, hogy nem indul jól majd az újabb körre a magyar-amerikai viszony: Joe Biden megválasztott elnök a kampányban Belaruszt, Lengyelországot és Magyarországot egyaránt totalitárius rendszereknek nevezte, erre reagálva Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, Biden tisztázza a fiával kapcsolatban felmerült korrupciós ügyeket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.