10p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Orbán Viktor tegnap azt írta Facebook-oldalán, hogy ismét összeült a kormány, ahol elsősorban az energiaválságról és az arra adott válaszlépésekről esik szó. Ezt másnap, azaz csütörtökön mindig Kormányinfó követi, amit ma is itt, percről-percre tudósítottunk. 

Ma 13 órakor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfót tartott.

Az energiaválság biztos szóba kerül. Fotó: MTI
Az energiaválság biztos szóba kerül. Fotó: MTI

15.24

Több mint kétórás időtartam után befejeződött a tájékoztató.

15.17

Lapunk, az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy nukleáris csapás esetén van a kormánynak vészforgatókönyve. 

Mai hír, hogy 50 millió liter gázolajat szerez be Magyarország, de hogy mennyit és kitől, az a Külgazdasági és Külügyminisztériumra vagy a Technológiai és Ipari Minisztériumra tartozik. 

A devizatartalékok hónapok óta nem fedezik a 3 havi importot, de hogy mit terveznek ezügyben, az kizárólag a jegybankra tartozik.  

A TAO-pénzeket már energetikai fejlesztésekre is lehet költeni. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e ennek határát megemelni, azt mondta Gulyás Gergely, hogy idén nem, de a jövő évről sincs ilyen döntés. Decemberben áttekintik a költségvetést, mert különösen a tömegsportnál fontos, hogyan tudják télen fenntartani a létesítményeket. Ezzel külön fog a kormány foglalkozni, és nehéz döntéseket kell majd meghoznia és segítenie a fenntartóknak. Hogy hány helyen lesz erre lehetőség, még bizonytalan.

15.14

Minimálbértárgyalások: decemberig ebbe a kormány soha nem avatkozik bele harmadik félként. 

15.07

A magyar kormány legitimnek tekinti az ukrán kormányt, és hősiesnek tartja azt a küzdelmet, amit az a saját területe megóvása érdekében folytat. De az nehéz kérdés, hogy egyértelmű segítség volt-e az ukránoknak a nyugattól kapott fegyverek. 

15.04

Élelmiszerek árstopja: nem szabad lebecsülni ezek hatását, de az élelmiszerárak nagymértékű drágulása nem csak a háború miatti infláció okán történik, hanem a Magyarországot sújtó aszály miatt is (bár ez más országot is sújtott).

14.55

A választáskor Orbán Viktor azt mondta, nem lesznek megszorítások, ehhez képest már rengeteg ilyen intézkedés történt. Gulyás Gergely szerint viszont megítélés kérdése, hogy ki mit gondol megszorításnak. 

A pedagógusok bérigényét megérti a kormány, és bármilyen más reformhoz ezen a területen jobb, ha nem is nyúlnak hozzá, amíg ez nem teljesül. Az október 5-i pedagógus tüntetésnek a béremelés mértékében nem volt szerepe.

14.50

Kukás sztrájk: ha a Fővárosi Önkormányzat 100 ezer forintot ajánl azoknak, akik új munkaerőt visznek az FKF-hez, akkor szíve joga, milyen eszközökhöz nyúl, még ha unortodoxok is azok - mondja Gulyás Gergely.

14.46

Az elektromos áram rendszerhasználati díjáról azt mondta a miniszter, a rezsicsökkentett értékhatárig ennek nincs jelentősége. Ami efölött van, az sajnos a megújuló energiák becsatornázása miatt emeli a díjakat. 

14.42

A tárolt gázkészleteinkből a szerbeknek tárolunk, az osztrákok olajjal tartoznak nekünk. A kormánynak nem feladta, és nem szokta kommentálni a jegybank bejelentését, most például azt, hogy Matolcsy György hangsúlyozta: nem nyúl már hozzá a kamatokhoz.

14.26

Nyugdíjemelésről is dönteniük kell majd decemberben.

14.21

2016-ban már volt egy kockásinges demonstráció, akkor Palkovics László azt mondta, nem kell félniük a tanároknak, nem éri retorzió őket. Akkor most mi változhatott? - szólt az újabb kérdés. A válasz szerint egy állam sem engedheti meg magának, hogy a tudatos, szándékos jogszabálysértésre ne reagáljon. 

"A pedagógusszervezetek pártállását illetően nincsenek illúzióim" - tette hozzá Gulyás Gergely.

14.15

Érinti-e a Barátság-kőolajvezeték szivárgása Magyarországot? Egyelőre úgy tűnik, hogy nem. 

Migrációs helyzet: abban állapodott meg a magyar-szerb-osztrák hármas, hogy minél hamarabb, tehát már Szerbia déli határánál fel lehetne őket tartóztatni. 

Arra a kérdésre, hogy valóban egyre kevésbé bíznak-e az EU-ban az emberek, Gulyás úgy válaszolt, hogy sokakról bebizonyosodott, hogy bort isznak és vizet prédikálnak, s a kormány véleménye szerint úgy tűnik, hogy a tagállamok a saját állampolgárait nem becsülik meg.

Népszámlálás: az 5 millió címből 31,6 százalék töltötte ki már online. Legtöbben Győr-Sopron megyében tötlötték ki, majd Pest megyében. A legtöbben Érd városában töltötték ki a kérdőívet. 

14.11

Bérlakásprogram a pedagógusoknak: most dolgoznak a részleteken. Arra a kérdésre, hogy a gáztárolók mennyiségében benne van-e a más országoknak tárolt mennyiséget is, Gulyás azt mondta, hogy igen. 

14.08

A V4 pozsonyi találkozója kapcsán a miniszter hangsúlyozta, örömmel vesz részt Magyarország a lengyel miniszterelnök által javasolt eseményen. Lesz bőven téma. A négy ország kellő befolyással rendelkezik, hiszen előfordult, hogy Macron vagy Merkel is részt vett némelyik tárgyaláson.

14.00

Jankovics Marcell Toldi filmjét szombaton mutatják be, kiváló ötlet lenne az iskolákban kötelezővé tenni - reagált Gulyás az egyik kormánypárti újságíró felvetésére. A héten történt iskolai késeléssel kapcsolatban elmondta: ha az oktatási szakemberek úgy látják, az iskolapszichológusok körét érdemes megnövelni.

13.58

Arra a kérdésre, hogy jogosnak tartja-e Gulyás Gergely a pedagógusok kirúgását, többször is így felelt: "Be kell tartani a jogszabályokat, s ez mindenkitől elvárható".

13.55

Az önkormányzatok energiacsúcs összehívását javasolták, amire a kormány kinevezett egy miniszteri biztost, aki tárgyalni fog minden kisebb-nagyobb város vezetőjével a rezsiárakról, tehát nem egységesen, mindenkivel külön.

Kénytelenek vagyunk meghirdetni a vállalkozásokat segítő programot, ellenkező esetben tömeges munkanélküliség jöhet.

13.51

Forintárfolyam: ma már 433 is volt az euró, máshol miért nem ennyire, hiszen a többi országra is ugyanúgy hatnak a szankciók? - hangzott el a kérdés. "Ez azért van, mert a mi külkereskedelmi mérlegünk negatívabb, ezért a külkereskedelmi deficit mérséklése jelenti a legnagyobb gondot" - jelezte Gulyás, aki szerint Magyarország jobban ki van téve, mint a többi kelet-európai állam. Ezért minél hamarabb vissza kell vonni a szankciókat, mert akkor az infláció is megáll.

13.49

Gázársapka: minden olyan árcsökkentést támogat a kormány, aminek van értelme. De ezt csak akkor lehetne, ha valaki garantálná, hogy elég gáz érkezik és lesz a birtokunkban. 

13.45

A pedagógus béremelés lehetőségét a kormány szerint a baloldal akadályozza az Európai Unióban. Akkor is emelni fognak 10 százalékot, ha nem kapunk pénzt az EU-tól - helyezte kilátásba a miniszter.

13.41

Olaf Scholz-cal sok témát érintett Berlinben Orbán Viktor, volt, amiben egyetértettek, volt, amiben nem.

Rekordárfolyamesés a forintnál: mi az a határ, ahol be kell avatkozni? - szólt egy másik kérdés. Gulyás szerint: "amit megtehetünk, meg is teszünk, főleg a kiegyensúlyozott költségvetés biztosítását. A szankciók hatásától nem tudunk elvonatkoztatni. A mi külkereskedelmi egyensúlyunknál régen 3 százalékot kellett energiaimportra költeni, ez ma 21 százalék, ennek köszönhető, hogy a többi kelet-európai valutához képest az energiaárak emelkedése nálunk extra módon jelentkezik." 

13.36

Méltányos-e a pedagógusok elbocsátása a tankerületek részéről? - szólt az egyik újságírói kérdés. Azért, mert valaki jogszerűen tüntet vagy sztrájkban vesz részt, őt semmilyen szankció nem érheti - válaszolta Gulyás Gergely. Viszont a munkavállalónak be kell tartania jogszabályokat, aminek vannak következményei is. A polgári engedetlenség jogellenes magatartás.

13.32

Megtettük azokat az engedményeket, amit az EU kért, és reméljük, hogy még az idén megállapodás jöhet létre - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A pedagógusbérekről elmondta, ahhoz, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát kapják meg a pedagógusok, úgy számol a kormány, hogy 2025-re az átlagos pedagógusbér 777 673 forint lesz. Ennek érdekében a mai bázishoz képest 2023-ban 20,8, 2024-ben 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékkal nőnek a bérek. 

13.30

Talán a legsúlyosabb választási botrány a baloldalnál, hogy külföldi pénzekkel támogatták őket. Gulyás Gergely szerint a Tocsik-ügy ehhez képest kismiska volt, azt ki kell vizsgálni.

13.28

A múlt heti szemétkáoszról: ennek feladata a Fővárosi Önkormányzaté, Gulyás Gergely szerint a kormány sajnálja, hogy ennek egy ideig nem tudott eleget tenni, és örülnek, hogy orvosolta aztán.

13.27

Holnap kezdődik a Nemzeti Konzulátciós kérdőívek postázása.

13.21

Berlinben volt szó a szankciókról. Nehéz helyzetben van minden gazdaság, nem csak a német vagy magyar. Az állam számára nagy terhet jelentenek a szankciók, ezért támogatási akciókat kell indítani, de akkorát senki nem tud biztosítani, mint Németország. A szankciók higgadt értékelésére van szükség, amiről Orbán Viktor egyeztett a német kancellárral. Év elején kaphatja meg legkorábban az első támogatást Magyarország, ha megállapodunk az EU-val.

13.18

Legfontosabb, hogy Magyarország energiaellátása biztosított legyen. Két kérdés: van-e elérhető energia, különösen földgáz, s hogy mennyibe kerül? Nálunk elegendő energiaforrás áll rendelkezésre, folyamatosan töltjük fel a gáztárolókat, fél évig is biztosított jelenleg. Sok változtatásra van ugyanakkor szükség, a Helyreállítási Alapnak a hitel részét zöld átállásra és villamosenergiahálózat-fejlesztésre fordítanánk. A még elő nem jegyzett igények alapján változtatás kell, mivel ennyi napelem által termelt energiát nem tudunk tárolni. A betáplálást felfüggesztik, akik ezek után igénylik a napelemet, nem kell majd a szolgáltató engedélye sem a telepítéshez. Az új szabály lehetővé teszi, hogy közvetlenül a háztartások használhatják majd el a napelemenergiát, de azokra a vállalkozásokra is vonatkozni fog, amelyek saját maguknak termelnek energiát.

13.13

Az Európa Tanács mai döntése lehetővé teszi a tárgyalások eredményes lezárását, 17 vállalásban állapodott meg a kormány, egyebek mellett az Integratív Hatóság felállítását, a korrupcióellenes munkacsoport létrehozását, az uniós támogatások átláhatóságának támogatását, az egyajánlatos közbeszerzési eljárások csökkentését, az elektronikus közbeszerzési rendszer jobb átláthatóságát, a mikro- és kkv-knak képzést a közbeszerzések gyakorlatáról. Ezek mindegyikéről elfogadta a Parlament a törvényjavaslatokat. Orbán Viktor 26 kormányfőnek köszönte meg, hogy az ezek teljesítésével kapcsolatos határidő hosszabbítását lehetővé tették. 

A kormány vállalásainak egy része, hogy jelentős bérfejlesztés valósuljon meg a pedagógusok számára. Ha sikerült az Európai Unióval megállapodni, az 2025-re tud megvalósulni. Jövőre mintegy 21 százalékkal, utána 25 százalékkal, azt követően pedig közel 30 százalékkal kell megemelni a pedagósgusok bérét. 

13.00

Kicsit késik a tájékoztató, még nem kezdődött el.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!