<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Született egy határozott nyilatkozat, amiben Közép-Kelet-Európa országainak vezetői határozottan elítélik, hogy Oroszország bekebelezte Ukrajna egy részét. Novák Katalinnak nem szólt senki?

A közép- és kelet-európai országok elnökei nyilatkozatban ítélték el, hogy Oroszország illegálisan ukrán területeket annektált. A nyilatkozatot aláíró elnökök sorából feltűnően hiányzik egy név: Novák Kataliné, Magyarország köztársasági elnökéé - írja a hvg.hu a a szlovákiai Napunk hírportál cikke alapján.

A nyilatkozat - amely Zuzana Caputová szlovák elnök a hivatalos honlapján is olvasható - azt írja: Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot; az aláírók támogatják Ukrajna szuverenitását és területi egységét. 

"Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét"

- fogalmaz a közép-kelet-európai térség összes fajsúlyos vezetője által aláírt nyilatkozat, akik közé ezek szerint nem sorolható be Novák Katalin köztársasági elnök. A hvg.hu kereste a Köztársasági elnöki Hivatalt, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot – válasz egyelőre nem érkezett.

Egyelőre nem tudni, hogy át sem küldték a nyilatkozatot vagy csak nem írta alá. Fotó: Facebook / Novák Katalin
Egyelőre nem tudni, hogy át sem küldték a nyilatkozatot vagy csak nem írta alá. Fotó: Facebook / Novák Katalin

A nyilatkozatot Szlovákia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország és Románia elnöke jegyzi.