2020. február 26. 11:21
mfor.hu

Az Állatorvostudományi Egyetem virológus oktatója szerint.

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot - mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Ez egybecseng azzal, amit a Pécsi Tudományegyetem virológusa, prof. Jakab Ferenc nyilatkozott a Privátbankárnak hétfőn. Ő úgy fogalmazott: nagyon kicsi az esélye annak, hogy Magyarországot elkerüli a vírus, a begyűrűzés tulajdonképpen csak idő kérdése.

Rusvai az M1-en kifejtette, bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, a "másodlagos gócokban", mint több európai országban vagy Iránban még csak most kezdődött a járvány felfutása.

Az óvatosságot érintően azt mondta, ha valamelyik észak-olasz városba lenne lefoglalt útja, valószínűleg lemondaná, de nem azért, mert tart a betegségtől, hanem mert nem akar karanténba kerülni.

A járvány olasz epicentrumából vasárnap hazaérkezett egri vízilabdázók nem kerültek karanténba, mutatott rá a 444 kedden. A csapat ugyanakkor egyeztetett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalával, akik úgy ítélték meg, nem szükséges a karantén, és a sportolók folytathatják az edzésmunkát.

Rusvai elmondta, világjárványról akkor beszélünk, ha bizonyos számú ország érintett egy adott betegségben. Ugyanakkor ez csak játék a szavakkal, hiszen a vírus sem veszélyesebb, sem veszélytelenebb nem lesz, ha a világjárvány kritériumai teljesülnek - mutatott rá.

A virológus kitért arra is, hogy egyelőre a mortalitási adat a koronavírus esetében magasabb, mint az influenzánál. Előbbinél 2 százalék feletti, de pontos adat még nincs, utóbbinál 1 százalék alatti. Hozzátette, a magas mortalitási adat jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre.

A koronavírus - a fizikai ellenálló képességét tekintve - nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a "beszáradásra" és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése - mondta el Rusvai Miklós.

(via MTI)