<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

A jelek szerint nemcsak a felcsúti focicsapat mögött álló gazdasági társaság zárhatott kiváló évet 2020-ban, de Tállai András, egykori NAV-elnök, jelenleg a Pénzügyminisztérium államtitkárához kötődő csapatnak se kottyant meg a koronavírus és az általa kiváltott válság.

A felcsúti focicsapat mögött álló, a fociakadémia tulajdonában lévő Puskás FC Kft. remek évek zárt 2020-ban, árbevétele 16 százalékkal 4,3 milliárd forintra emelkedett - számolt be erről a napokban a 444.hu. Hogy a bevételek növekedése pontosan milyen forrásnak köszönhető, arra a részletek taglalására hivatott kiegészítő melléklet nem tér ki. Felcsúton ugyanis immár hagyományosan kihagyják azt a fejezetet a dokumentumból, mintha az annak nem is lenne része.

Minden jel arra utal azonban, hogy hasonló a helyzet egy másik NBI-es és NER-közeli focicsapatnál is. A Tállai Andráshoz kötődő Mezőkövesd Zsóry FC mögött álló Kft. éves beszámolója is úgy néz ki, mintha nem lett volna itt tavaly semmiféle lezárás, zárt kapus mérkőzés, sem pedig koronavírus-járványból kifejlődött gazdasági válság.

A klubnál ugyanis töretlen és lendületes növekedést mutatnak nemcsak a bevételek, de lehetőség volt a Kft.-nél a fizetések drasztikus emelésére is. De kezdjük a legelején!

Fotó: MTIFotó: MTI

A Mezőkövesd Zsóry FC Kft. értékesítésből származó bevételként 996,8 millió forintot könyvelhetett el a 2020-as beszámolója szerint, ami 19,2 százalékos növekedést jelent előző évhez képest.

A kiegészítő mellékletben foglaltak szerint a növekedés több tételnek is köszönhető. A koronavírus-járvány és a zártkapus meccsek következtében is kicsit csökkent a jegyek és bérletek értékesítéséből származó bevételek, de ezek egyébiránt a teljes bevétel töredékét teszik ki. Ilyen címen 17 milliót könyveltek el a korábbi 21,2 millió forint után. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bevételeinek 1,7 százaléka köszönhető a jegyeladásoknak, ami hazai viszonylatban nem, de gazdasági értelemben nézve nagyon alacsony hányadot jelent. A tendencia ráadásul egyáltalán nem kedvező irányú, mivel 2019-ben még a bevételek 2,9 százalékát köszönhették a jegyek és bérletek eladásának.

Az értékesítési bevételek döntő részét, 68 (!!) százalékát a Magyar Labdarúgó Szövetségtől és a Magyar Hivatalos Labdarúgóligától érkező egység jogdíjak teszik ki. Ez 680,5 millió forint volt a 2019-es 563,8 millió forint után.

A beszámoló alapján joggal jelenthetnénk ki: a Mezőkövesd Zsóry valamiért egyre vonzóbbá válik a szponzoroknak és a hirdetőknek. Ilyen jogcímen könyvelték el a második legtöbb bevételt, ez 2020-ban 172,6 millió forint volt. Az összeg önmagában még nem árul el sokat a helyzetről, ezért megjegyezzük, 2019-ben még "csak" 93 millió forintot köszönhettek a hirdetőknek.

Vagyis egy olyan évben, amikor alig voltak nézők előtt lejátszott mérkőzések, egy olyan évben, amikor a vállalkozói szféra inkább meghúzta a nadrágszíjat a bizonytalanságok miatt, egy olyan évben, amikor hetekre, hónapokra állt le és zárt be az egész ország, a hirdetők úgy gondolták, minden korábbinál nagyobb összeghez kell juttatniuk a matyóföldi focicsapatot.

A klub bevételeinek 17,3 százalékát dobták össze a szponzorok az előző évi 13 százalék után.

Az értékesítésből származó bevételekkel szemben az egyéb bevételek némiképp mérsékeltebben alakultak: 599,8 millió forint folyt be a kasszába a korábbi 818 millió utána. A csökkenés hátterében részben az áll, hogy a városi önkormányzattól "csak" 60 milliós támogatást kapott a csapat a korábbi 110 millió után, kevés volt a TAO-támogatás is, és kicsit kevesebb pénzt folyt be az eladott immateriális javakból, tárgyi eszközökből.

Megugrottak a bérköltségek

Ahogy a két nagy bevételi csoport ellentétesen alakult tavaly a klubnál, úgy a ráfordításokról is elmondható ez. Anyagjellegűként valamivel kevesebbet költöttek, 305 milliót az előző évi 324 millió forint után. A dolgozók foglalkoztatásával járó kiadások viszont jócskán megugrottak. Személyi jellegű ráfordításként 949,4 millió forintot könyveltek el a 2019-es 834 millió forint után.

A kiegészítő melléklet tájékoztatási részéből kiderül, hogy a kiadások a létszám csökkenése ellenére emelkedtek, amiből arra következtethetünk, hogy béremelés volt a Kft.-nél. Ezt a rendelkezésre álló adatokból számított átlagos bruttó bér is alátámasztja.

Az átlagos statisztikai létszám 53 fő volt a korábbi 57 fő után. A bérköltségből kiindulva az egy havi átlagos bruttó bér 1 158 625 forintról 1 425 037 forintra nőtt a koronavírussal sújtott tavalyi évben. Ez bőven az átlagot meghaladó, 23 százalékos béremelést jelent a Mezőkövesd Zsóry FC-nél.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy ebben a focisták mellett az irodai és operatív személyzet fizetése is benne van.

A bevételek és ráfordítások eredőjeként üzemi szinten stagnált a Kft. eredményessége: az előző évitől pár százezerrel magasabb, 45,9 millió forintos nyereséget mutattak ki. Ezt tavaly azonban a pénzügyi műveleteken elért 25 millió forintos nyereség tovább növelte. Így egy 3,2 millió forintos adófizetési kötelezettség levonása után 62,2 millió tiszta profit maradt a klubnál a 2019-es 42,2 millió forint után.

A nyereséges gazdálkodástól vélhetően nem teljesen független egy másik, stabilitás szempontjából jelentős fejlemény, miszerint jelentős mértékben csökkent a klub tartozásállománya 2020-ban. A 2019-es 223,2 millió forint után tavaly 149,7 millió forintot tartottak nyilván. Ennek zöme egyéb rövid lejáratú kötelezettség, 101,5 millió forint, a maradék 48,1 millió forint pedig a szállítók felé való tartozás állománya. Utóbbi hatalmasat csökkent egy év alatt, hiszen 2019 végén még 131 millióval tartozott a Kft.

Összességében a Mezőkövesd Zsóry FC minden 2020-as nehézség, akadály és probléma ellenére tudott kiváló évet zárni, melynek során nemcsak a profitot tudott termelni, de minden fontos sort tekintve jobb számokat hozott a korábbinál. Magasabb bevétel, magasabb fizetések, csökkenő kötelezettség, melyhez nem elhanyagolható tényező volt, hogy a hirdetők és a szponzorok úgy gondolták, fontos a korábbinál többet fizetni a klubnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.