2p

A 30 év alatti édesanyák és a 25 év alatti fiatalok az előző év júliusi nemzetgazdasági bruttó átlagkeresetig adómentességet élveznek. Most az is kiderült, ez jövőre mekkora összeget jelent.

Jövőre akár havi 86 490 forint szja-megtakarítást is elérhet egy 30 év alatt édesanya, illetve egy 25 év alatti fiatal, ugyanis kiderült, 2023 júliusában a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állóknál 576 601 forint volt nemzetgazdasági szinten a havi bruttó átlagkereset.

A KSH által a friss Hivatalos Értesítőben közzétett adat azt jelenti, hogy ez az összeg

adóalap-kedvezményként vehető figyelembe, vagyis nekik az összeg 15 százalékával, azaz 86 490 forinttal kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetniük havonta.

2023-ban az előző év júliusi átlagkereset után havi 74 993 forint adómegtakarításra jogosult ez a két adózói csoport, így a tényleges kedvezmény 15 százalékkal, havi csaknem 11 500 forinttal fog emelkedni.

Az adókedvezmények sorrendjében a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák kedvezménye vehető igénybe elsőként, ezt követően a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, majd a 30 év alatti anyák kedvezménye következik.

Az őszi Demográfiai Csúcson Orbán Viktor azt mondta, a teljes szja-mentességet szeretné kiterjeszteni a háromgyermekesekre is, de erre – vélhetően a Pénzügyminisztérium tiltakozása miatt – a 2024-es évben még nincs lehetőség, a jövő évi adótörvények között erre még nem teremtett lehetőséget az Országgyűlés.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!