2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentősen élénkítheti a hazai használtautó-piacot a nemzetgazdasági miniszter szerdán ismertetett akcióterve.

A Nemzetgazdasági Minisztérium e-autókat érintő 11 pontos csomagja uniós és országos szinten is meghatározta azokat a legfontosabb irányokat, amelyeknek köszönhetően nagy mértékben felgyorsítható az elektromos autózás terjedése - írja a Használtautó.hu a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A vonatkozó európai szintű szabályozásokat és az átálláshoz szükséges infrastruktúra fejlesztését is érintő csomagban foglaltak alapján Lőcsei Dániel, a Használtautó.hu brand managere kiemelte

"A használt elektromos autók átlagára 2021 óta több mint ötödével csökkent, ami az egyéb üzemanyagtípusoknál látott átlagárcsökkenésnek akár hétszerese is lehet. Ez idő alatt ráadásul több mint megduplázódott a portálunkon elérhető elektromosautó-kínálat. A nemzetgazdasági miniszter által felvázolt javaslatcsomag komoly lökést adhat a hazai autókereskedelemnek, különösen, ha a terveknek megfelelően a használt elektromos autóvásárlásra is elérhetőek lesznek a támogatások. Az autócserék következtében a kínálat is növekedésnek indulhat, ami még lejjebb szoríthatja a használtautók árait, méghozzá motortípustól függetlenül. Ennek a nyertesei pedig a használtautó-vásárlók lehetnek. Fokozhatja az érdeklődést az elektromos autók iránt a töltőhálózati rendszerek fejlesztése is, mert az autók feltöltési lehetőségeivel kapcsolatos aggályok is egyelőre még sokakat tántorítanak el az e-autók vásárlásától."

Kiemelendőnek tartotta, hogy egy általános árcsökkenéssel nemcsak magánszemélyként járhatnak jól a vásárlók, hanem azok a cégek is, akik állami támogatással vásárolnának újonnan elektromos autót. Idén januártól ugyanis 2,8-4 millió forintos támogatást is kaphatnak autóvásárlásukhoz azok a hazai székhelyű vállalkozások, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek. 

Fokozhatja az érdeklődést az elektromos autók iránt a töltőhálózati rendszerek fejlesztése is
Fokozhatja az érdeklődést az elektromos autók iránt a töltőhálózati rendszerek fejlesztése is
Fotó: MTI/Varga György

Ha olyan cégek is lecserélik a villanyautóikat, akik már eddig is elektromos modelleket használtak, és a régi példányok megjelennek a használtpiacon, akkor az ily módon növekvő kínálat a használt villanyautók árát is még tovább nyomhatja lefelé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!