5p

Ez történt az orosz–ukrán háborúban péntek reggelre.

  • David Cameron brit külügyminiszter csütörtökön Kijevben tett meglepetésszerű látogatása során megígérte, hogy fenntartja Ukrajna katonai támogatását. A korábbi miniszterelnök látogatására akkor került sor, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a nyugati szövetségesektől érkező, létfontosságú tüzérségi lőszerek juttatása megszakadt az Izrael és a Hamász közötti háború október eleji kezdete óta. „Csökkentek a szállításaink” – mondta Zelenszkij újságíróknak, konkrétan az ukrajnai keleti és déli frontvonalakon széles körben használt 155 milliméteres lövedékekre utalva, mondván, hogy „tényleg lelassultak”.
  • Cameron a déli kikötővárosba, Odesszába is ellátogatott az Egyesült Királyság külügyminisztereként tett első külföldi útja során. „Továbbra is meg fogjuk adni önöknek az erkölcsi támogatást, a diplomáciai támogatást, a gazdasági támogatást, de mindenekelőtt a katonai támogatást, amelyre nemcsak idén és jövőre van szükségük, hanem bármeddig is tart” – mondta Cameron a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen.
  • Zelenszkij újságíróknak külön elmondta, hogy az orosz erők valószínűleg rakétákat készítenek elő Ukrajna energetikai létesítményei elleni csapásokhoz a következő téli hónapokban. „Becslésem szerint felhalmozzák [a rakétákat], de nem rendelkeznek sokkal több rakétával, mint korábban” – mondta Zelenszkij, utalva a kritikus infrastruktúrák elleni tavalyi támadásokra.
  • Oroszország már nem tudja terepként használni támadásai előkészítésére a Fekete-tengert, Ukrajnának pedig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése csúcstalálkozóján videóösszeköttetésen keresztül mondott beszédében. „A világon először a Fekete-tengeren lépett működésbe haditengerészeti drónflotta, amely Ukrajnáé. Műveleteink egyik fő eredménye, hogy Oroszország nem tudja a Fekete-tengert bázisként használni a világ más régióinak destabilizálására. Ezért most minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy a fekete-tengeri térségben együttműködésünket még aktívabbá kell tennünk” – fogalmazott az államfő. Kiemelte, hogy sikerült biztosítani a Fekete-tenger nyugati részének védelmét, amely immár lehetővé teszi a tengeri exportfolyosók működését. „A globális biztonság szempontjából is meghatározó Duna-régió most új jelentőséggel bír” – tette hozzá. Zelenszkij szavai szerint Ukrajna el tudta ragadni a kezdeményezést Oroszországtól a Fekete-tengeren, és olyan biztonsági feltételeket teremtett, amelyek arra kényszerítik az agresszor országot, hogy elmeneküljön a vízterület keleti részére, és megpróbálja elrejteni a hadihajókat.

Az ukrán elnök szerint az oroszok már vereséget szenvedtek a Fekete-tengeren. Fotó: MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtószolgálat
Az ukrán elnök szerint az oroszok már vereséget szenvedtek a Fekete-tengeren. Fotó: MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtószolgálat

  • Több mint 2400, hat és tizenhét év közötti ukrajnai gyermeket vittek 13 fehéroroszországi intézménybe azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát – derül ki a Yale Egyetem által közzétett kutatásból. Az ukrán főügyész májusban közölte, hogy vizsgálja Fehéroroszország állítólagos szerepét abban, hogy a konfliktus kitörése óta több mint 19 000 gyermeket deportáltak az oroszok által megszállt területekről, többek között Oroszországba.
  • Az Európai Bizottság javaslatot tett a Moszkva elleni szankciók tizenkettedik csomagjára, beleértve számos személyre vonatkozó korlátozásokat. A 47 személy között, akiket a bizottság a meglévő szankciós listákra kíván felvenni, szerepel Putyin unokatestvére, Anna Civiljeva, aki az Ukrajnában harcoló orosz katonákat támogató „A haza védelmezői” alapítvány elnöke, valamint Ilja Medvegyev, akinek neve és születési dátuma megegyezik a volt elnök egyetlen fiának nevével és születési dátumával.
  • Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a G7-ek által meghatározott árplafon felett értékesített orosz kőolaj szállítása miatt tengeri társaságokra és hajókra, mivel Washington igyekszik bezárni a kiskapukat abban a mechanizmusban, amelynek célja Moszkva megbüntetése az ukrajnai háború miatt. Az amerikai pénzügyminisztérium közleményben közölte, hogy az akcióban három, az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező vállalatra és három, a tulajdonukban lévő hajóra szabott ki szankciókat, azzal vádolva őket, hogy részt vettek a hordónkénti 60 dolláros felső ársapka fölötti áron értékesített orosz nyersolaj exportjában.
  • A francia háborús hős és volt elnök, Charles de Gaulle unokája azt mondta, hogy orosz állampolgárságot szeretne, mondván, hogy Oroszország „nagyszerű lehetőségeket” kínál. Pierre de Gaulle-t kevesen ismerik Franciaországban, de az orosz állami média a Kreml-barát kijelentéseit annak bizonyítékaként hirdette, hogy vezető nyugati hangok támogatják Moszkva ukrajnai támadását. „Megtiszteltetés lenne számomra, ha megszerezném az orosz állampolgárságot” – mondta egy újságírónak a szentpétervári kulturális fórumon – jelentették orosz ügynökségek.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!