<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De csak hosszú távon.

A pénzügyminiszter is beállt a sorba és gazdasági helyzetjelentést adott a Fidesz tusványosi rendezvényén. A kormányzati propagandának megfelelően közelgő európai viharról beszélt és azt mondta, hogy már február 24-e előtt is megjelent egyfajta újraindítási veszteség. Vagyis az infláció először a világ járvány után a nyersanyagárak emelkedése és az alkatrészhiány hatására ugrott meg - tudósított a 444.hu.

Már a pénzügyminiszter is pedzegeti, hogy jön a piaci benzinár. Fotó: Depositphotos
Már a pénzügyminiszter is pedzegeti, hogy jön a piaci benzinár. Fotó: Depositphotos

A miniszter értékelése szerint a kialakult helyzeten a kínaiak és az amerikaiak nyernek, a vesztes pedig egyértelműen Európa, „ami a saját szankciói által van meggyengítve”. „Az a kérdés egyre inkább feltehető, hogy túl tudja-e élni az Európai Unió az Oroszország elleni szankciókat, vagy sem.” Ezt abból vezette le, hogy szerinte Európa jelenleg nem tudja megspórolni az orosz energiát, a szankciók nem működnek, és élelmiszer- és gázhiány jöhet - hangoztatta a lap szerint.

Varga szerint most Magyarországon is egy gazdasági lassulás, recesszió felé tartunk, de hogy „ez valóban recesszió lesz-e vagy egy nagyon erős lassulás, azt még nem lehet szerintem megmondani. Napról napra változhat a helyzet". 

Úgy látja, hogy a Magyarországon bevezetett árstopok hosszú távon nem lesznek fenntarthatók.Ezek szerinte arra jók, hogy a gazdaság szereplőinek legyen idejük alkalmazkodni ahhoz a recessziós helyzethez, amit a jegybankok reakciója okozott.

 „Lehetőséget adunk arra, hogy legyen idő felkészülni és átállni. Ezek a lépések a túlélést segíthetik elő vállalkozásoknál, mert ha elkezd alkalmazkodni egy vállalkozás a megváltozott energiapiaci helyzethez, akkor segítettünk, hogy ez a vállalkozás munkahelyeket tartson meg és működni tudjon.”- idézte a minisztert a portál. 

Úgy látja, hogy ebben a válságban felértékelődik az önellátás. Ahogy a járvány alatt fontossá vált a saját egészségipari kapacitások létrehozása, úgy most szerinte a Paks 2 körüli viták is lecsitultak. „Energiavészhelyzeti csomagot hirdettünk. Ebben az élettartamnövelésről, a kapacitás meghosszabbításáról döntöttünk, de nem tettünk le arról, hogy kibővítsük a kapacitásokat.”- írta a lap.