2p

A pénzügyminiszter az Európai Számvevőszék elnökével tárgyalt.

A gazdasági növekedés újraindításával folytatjuk a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését, így a magyar adósságszint tartósan az uniós átlagnál kedvezőbb marad – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Európai Számvevőszék (ECA) elnökét, Tony Murphyt és a szervezet magyar tagját, Pelczné Gáll Ildikót. A pénzügyminiszter kiemelte: egyetértettünk abban, hogy az uniós helyreállítási terv célja a gyors segítségnyújtás a tagállamok gazdaságainak, ezzel szemben a források jelentős részét a Bizottság még nem tette elérhetővé.

Az Európai Számvevőszék tevékenysége növelheti az eredményes válaszokat az Unió előtt álló jelenlegi és jövőbeni kihívásokra – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: fontosnak tartjuk az ECA munkáját az uniós költségvetésről szóló jelentés összeállításában is, hiszen valós képet kapunk a beszámolóról, a kiadási területeket jellemző hibákról, amely a magyar elnökség munkáját is segíti majd.

Az uniós költségvetés összeállítása is a magyar elnökség feladata lesz
Az uniós költségvetés összeállítása is a magyar elnökség feladata lesz
Fotó: Mfor / Dala Gábor

A tárcavezető a magyar elnökség prioritásait ismertetve elmondta: Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is, a zöld gazdasági átállásra, a fenntartható adósságpályára.

Varga Mihály kiemelte: egyetértettünk abban, hogy a helyreállítási források kihelyezését gyorsítani szükséges, a lehívás túl bonyolult szabályrendszere rontja a tagállamok versenyképességét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!