2p

A „kedvezőtlen külső gazdasági hatásokra” hivatkozva 4,5 százalékra emeli a 2024-es hiánycélt. A pénzügyminiszter a Költségvetési Tanács elnökével tárgyalt a 2025-ös büdzséről is.

Rendben halad az idei év költségvetésének módosítása és a jövő évi költségvetés tervezése a Pénzügyminisztériumban – áll a tárca lapunkhoz eljuttatott közleményében. „2025-ben csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadóssággal, erősödő gazdasági növekedéssel számolunk” – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Horváth Gábort, a Költségvetési Tanács (KT) elnökét. A pénzügyminiszter kiemelte: a kedvezőtlen külső gazdasági hatások miatt a kormány 4,5 százalékra módosítja az idei hiánycélt, amelyet a következő években fokozatosan 3 százalék alá csökkent.

Hiába a pacsi a házelnökkel, idén sem sikerül teljesíteni az Országgyűlés által elfogadott számokat
Hiába a pacsi a házelnökkel, idén sem sikerül teljesíteni az Országgyűlés által elfogadott számokat
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A minisztériumi tájékoztatás szerint keddi találkozójuk alkalmával a pénzügyminiszter és a KT elnöke egyetértett abban, hogy az egyensúlyi mutatók javítása kiemelt fontossággal bír. Varga Mihály leszögezte: a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, ennek megfelelően tervezik a jövő évi költségvetést is. A tárcavezető kiemelte: a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány fokozatosan mérsékli a hiány mértékét, így a mutató az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!