2018. november 15. 11:12
mfor.hu

A pénzügyminiszter az atv.hu-nak adott interjújában vetette fel, hogy nem tisztességes módon köttettek a lakástakarékpénztári szerződések az utolsó 48 órában.

 

Az utolsó 48 órában tömeges volt a szerződéskötés. Ebből is látszik, hogy sok esetben nem lakáscélú, hanem spekulatív volt az igénybevétel, hozamvadász szempontok érvényesültek. Amikor sokan, tömegesen próbálnak egy 30 százalékos állami támogatást igénybe venni, akkor azt nem feltétlenül lakásfelújításra akarták felhasználni - mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter az ATV-nek adott interjújában.

Annak vizsgálata, hogy az utolsó órákban köttetett szerződések talán nem szabályos vagy tisztességes módon köttettek nem a Pénzügyminisztérium hatásköre, hanem a pénzügyi felügyeleté. Varga szerint a jegybank vizsgálhatja meg, hogy valóban határidőre történtek-e a szerződéskötések.  

Varga Mihály Varga Mihály

Vargát a kulturális tao-támogatások megszüntetéséről is kérdezték. Szerinte a sajtóban is tárgyalt visszaélések miatt kellett lépni, és ehelyett hasonló nagyságrendű (a kultúrtao tavaly 37 milliárd forint volt) pályázati forrást biztosít majd a kormány. A sportcélú tao-ra vonatkozó, a Felcsút tao-pénzeit firtató kérdésre pedig azt mondta:

Ahhoz, hogy a magyar foci versenyképes legyen az európai piacon, ahhoz befektetni kell a labdarúgásba. Ezek gazdasági vállalkozások. A magyar foci akkor tud valaha majd talpra állni, hogyha megfelelő hátteret biztosítunk ehhez.

Ugyanakkor azt is elmondta, annyiban felülvizsgálják a területet, hogy egy fölső korlátot terveznek húzni a sportcélú tao-támogatások igénybevételének.