2018. február 28. 09:48
mfor.hu

A napokban a hivatal még arról beszélt, hogy nem lesz gáz a gázkészletünkkel, ebben a hideg időben is bőven elég, ami van.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása alapján csaknem 2,5 milliárd köbméter energiahordozó áll rendelkezésre. Ezzel szemben az együttesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású, négy állami tulajdonú tárolóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – már csak mintegy 650 millió köbméternyi a földgáz. Vagyis a tárolók feltöltöttsége alig 15 százalékos - írja a Magyar Nemzet szakértőkre hivatkozva.

(Fotó: MTI) (Fotó: MTI)

Mindez azt jelenti, hogy a tárolókban elérhető mennyiség mindössze 1,85 milliárd köbméter, az pedig a szakértők számára is rejtély, hogy hol tárolják azt a 2,5 milliárdot, amiről a MEKH beszélt. Emellett az sem ismert, hogy a kormányzat ténylegesen mekkora mennyiség felett rendelkezik a készletből, és a gázkereskedő társaságok birtokában mekkora hányad van, amelyhez a kabinet nem férhet hozzá.

Abban az esetben is, ha a kereskedelmi befogadókban lévő összes földgáz a kormányé lenne, a jelenlegi kitárolási ütem mellett csupán 30 napra lenne elegendő a tartalék – vélik a szakemberek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.