TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 17. 12:56

A Takarékbank támogatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) átmeneti vállalati hiteltörlesztési moratóriumra tett javaslatát. Ugyanakkor a szabályozónak készülnie kell arra, hogy hatékonyan működjön a bankszektor akkor, amikor az átmeneti lassulás után újra kell indítani a gazdaságot - közölte lapunkkal Vida József, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója.

A Takarékbank az egyik legtöbb ügyfelet kiszolgáló, és az ország legnagyobb fiókhálózatát működtető bankjaként hetek óta folyamatosan monitorozza az aktuális járványügyi és gazdasági helyzet változását, modellezi a felmerülő kockázatokat. A Takarékbank szoros egyeztetéseket folytat a szakmai szervezetekkel, valamint a Magyar Bankszövetséggel és az MNB-vel. A Takarékbank a hazai gazdaság és a pénzügyi közvetítő rendszer felelős szereplőjeként elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország az elérhető legkisebb nemzetgazdasági károkat szenvedje el a világjárvány hatására - hangsúlyozta megkeresésünkre Vida József.

Vida József (Fotó: archív) Vida József (Fotó: archív)

A Takarékbank további, a vállalkozásokat segítő javaslatokat tett múlt pénteken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának. Mivel a kialakult helyzetben a vállalkozásoknak várhatóan nehézzé vagy lehetetlenné válik, hogy feladatainak és kötelezettségeinek a jogszabályokban megszabott, illetve szerződésekben vállalt határidőben eleget tegyenek, ezért a Takarékbank megfontolandónak tartja egy olyan jogszabály megalkotását, amely a közigazgatási és polgári jogi eljárási és anyagi jogi határidőket a vészhelyzetre tekintettel meghosszabbítja.

Vida József szerint a következő hónapokban nehéz helyzetbe kerülhetnek családok is, nagy kihívás ennek a kezelése, ezért a Takarékbank arra számít, hogy hasonló szabályozói könnyítésre lesz szükség a lakosságnál is, mint a vállalkozásoknál.  

A Takarékbank tisztában van vele, hogy a kórházak, a közművek, az élelmiszerboltok és a patikák mellett a pénzintézeteknek is helyt kell állniuk a legnehezebb időszakokban is. Mindent meg is tesz ezért. Naponta vizsgálja bankfiókjai és ATM-ei forgalmát, szükség esetén soron kívül intézkedik az automaták töltéséről. A jelenlegi értékelés szerint az ellátásbiztonság hosszú távon fenntartható. Emellett a Takarékbank szükség esetére felajánlotta az MNB-nek és a Magyar Bankszövetségnek 15 mozgó bankfiókját. Az ezekben elhelyezett ATM-ekkel magas szinten biztosítani lehet a kialakult járványügyi helyzetben nehezebben elérhető országrészek folyamatos készpénzellátását.

A Takarékbank kész arányos és méltányos többletterhet vállalni az állampolgárok és vállalkozások által elszenvedett, a járvány okozta károk enyhítése, a gazdaság normális működésének helyreállítása érdekében - közölte lapunkkal Vida József.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.