2018. augusztus 24. 14:29
MTI

2030-ra minden új épület karbonsemleges lesz, 2050-ig pedig a régebbieket is ilyenné alakítják, hogy visszafogják a klímaváltozást, szólnak a polgármesteri ígéretek. New York, London, Párizs és Tokió is ott van a 19 között.

A világ 19 nagyvárosának vezetői ígéretet tettek arra, hogy 2050-ig a városok minden épületét karbonsemlegessé, vagyis a legkisebb szén-dioxid-kibocsátásúvá teszik, hogy a klímaváltozás mértékét csökkentsék. Londontól Tokióig 19 polgármester tett ígéretet arra, hogy olyan szabályozásokat vezetnek be, melyek eredményeképpen 2030-ra minden új épület karbonsemleges lesz, 2050-re pedig a már létező épületeket is ilyenné teszik. 

A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy a lehető legkisebbre csökkentik szén-dioxid-kibocsátást, maradékot pedig ellentételezik. "A klímaváltozás New York város létét fenyegeti, épületeink fenntarthatóvá és jól működővé tétele a megoldás kulcseleme" - mondta el Bill de Blasio, az amerikai metropolisz polgármestere.

A New York-i Szabadság-szobor egy nyári naplementében. A New York-i Szabadság-szobor egy nyári naplementében.

A házak, irodák és más épületek számlájára írható a városi területek által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele - közölte csütörtökön a C40 Cities Climate Leadership Group (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő szervezet. Londonban, Los Angelesben és Párizsban az arány még magasabb, mintegy 70 százalék. 

"Párizs az otthona a világ leggyönyörűbb épületei közül többnek is. Tisztában vagyunk a felelősségünkkel, hogy biztosítanunk kell, hogy minden épület, akár történelmi vagy teljesen új, hozzájárulhasson a fenntartható jövő kiépítéséhez" - mondta Anne Hidalgo párizsi polgármester.

A szakértők szerint a cél megvalósítható, de több városnak kell csatlakoznia ahhoz, hogy elérhetővé váljanak a párizsi klímaegyezmény célkitűzései. A 2015-ben 195 ország által aláírt párizsi klímaegyezmény célul tűzte ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon, vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani.     

"A legnagyobb kihívás annak megakadályozása, hogy a fejlesztők felületesebb munkát végezzenek a költségek némi csökkentése érdekében a mai építkezéseken, ezáltal a költségeket a jövő generációira hárítsák" - mondta Eric Lounsbury, a Carbon Trust nevű környezetvédelmi tanácsadócég igazgatója. "Hogy elérjük a párizsi egyezményben kitűzött célt, a század közepére minden épület kibocsátását nullára kell csökkenteni" - tette hozzá.

Azok az épületek, melyek karbonsemlegesek, kevés energiát fogyasztanak, ezt az energiát megújuló erőforrások biztosítják, a hideg ellen szigetelik őket, LED-fényeket és napelemeket használnak.

A kötelezettségről szóló egyezményt London, Koppenhága, Johannesburg, Los Angeles, Montreal, New York, Newburyport, Párizs, Portland, San Francisco, San José, Santa Monica, Stockholm, Sydney, Tokio, Toronto, Tshwane (Pretoria), Vancouver és Washington város írta alá.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.