<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe rejtette el a kormány azt a módosítást, melynek értelmében az eddig ingyenes cégadatok jelentős részét fizetőssé tennék. Ezzel amellett, hogy csökkent volna a transzparencia és az információszabadság, az újságírók munkáját is nagyban megnehezítették volna.

Az eredeti elképzelések szerint október elsején kellett volna hatály lépnie annak a nyáron elfogadott törvénymódosító javaslatnak, mellyel jelentősen korlátozta volna a cégadatok szabad elérhetőségét a kormány. Mint arról akkor a G7 elsőként beszámolt, a tervek szerint a jövőben nem lett volna elérhető a tárolt elektronikus cégkivonat, hanem online valósidejű céginformáció biztosítására került volna sor. Azt, hogy milyen cégadatok maradtak volna ingyenesek, és mennyit kellett volna fizetni az adatokért, egy végrehajtási rendeletben szabályozta volna a kormány.

Ez a rendelet azonban azóta sem jelent meg, és a cégnyilvántartásokban sem történt látható változás az adatok elérhetőségét illetően, ezért kérdéseinkkel az Igazságügyi Minisztériumhoz fordultunk.

A tárca válaszából kiderül: a kormány visszalépett a fizetős cégadatokat illetően. Az utolsó ülésnapok egyikén, december 11-én elfogadott törvényjavaslat egyik paragrafusa olyan módosítást tartalmaz, amelynek eredményeként nem kerül végrehajtásra a nyáron elfogadott változat.

Mint írják,

"az eredeti jogalkotói cél az ingyenes céginformációval való visszaélést kívánta megakadályozni. A gyakorlati visszajelzések alapján megállapítható azonban, hogy a módosítás a joggyakorlatban, az üzleti forgalomban jelentősebb érdeksérelemmel járna, így a 2019. szeptember 30-ai szövegállapot kerül visszaállításra".

Nem változtattak ugyanakkor a cégek számára bevezetésre került új ingyenes szolgáltatásokon. Ennek köszönhetően - a napokon belül befejeződő informatikai felkészülést követően - havonta ingyenesen kapnak közokirati formájú elektronikus cégkivonatot, továbbá elektronikus üzenettel értesülnek a cégadataikban történő változásokról. Ezt külön nem kell majd igényelniük, a céginformációs szolgálat automatikusan cégkapura küldi a cégkivonatot, illetve az elektronikus értesítést.

Napokon belül érkezik azonban egy olyan igazságügyi miniszteri rendelet, amely a fentiek mellett egy gyors és pontos információhoz jutást biztosít, azáltal, hogy szabályozza az elektronikus úton történő azonnali céginformációs szolgáltatást.

A tárca közlése szerint ez a gyakorlatban egy webshop-jellegű szolgáltatást jelent, vagyis online fizetés ellenében bárki hozzájuthat online céginformációkhoz, mint a cégkivonat, cégmásolat, cégbizonyítvány. Ez igényelhető majd közokirati és nem közokirati formában is.

Vagyis összefoglalva a korábbi szigorú korlátozástól visszalépett ugyan a kormány és az eddig is elérhető cégadatok továbbra is ingyenesek maradnak. Hogy a webshop-jellegű szolgáltatás mennyiben fog többet nyújtani ezeknél, mennyivel lesz gyorsabb és pontosabb a jelenlegi rendszernél, az vélhetően csak a miniszteri rendelet megjelenése után fog kiderülni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.