2019. december 21. 06:30

A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe rejtette el a kormány azt a módosítást, melynek értelmében az eddig ingyenes cégadatok jelentős részét fizetőssé tennék. Ezzel amellett, hogy csökkent volna a transzparencia és az információszabadság, az újságírók munkáját is nagyban megnehezítették volna.

Az eredeti elképzelések szerint október elsején kellett volna hatály lépnie annak a nyáron elfogadott törvénymódosító javaslatnak, mellyel jelentősen korlátozta volna a cégadatok szabad elérhetőségét a kormány. Mint arról akkor a G7 elsőként beszámolt, a tervek szerint a jövőben nem lett volna elérhető a tárolt elektronikus cégkivonat, hanem online valósidejű céginformáció biztosítására került volna sor. Azt, hogy milyen cégadatok maradtak volna ingyenesek, és mennyit kellett volna fizetni az adatokért, egy végrehajtási rendeletben szabályozta volna a kormány.

Ez a rendelet azonban azóta sem jelent meg, és a cégnyilvántartásokban sem történt látható változás az adatok elérhetőségét illetően, ezért kérdéseinkkel az Igazságügyi Minisztériumhoz fordultunk.

A tárca válaszából kiderül: a kormány visszalépett a fizetős cégadatokat illetően. Az utolsó ülésnapok egyikén, december 11-én elfogadott törvényjavaslat egyik paragrafusa olyan módosítást tartalmaz, amelynek eredményeként nem kerül végrehajtásra a nyáron elfogadott változat.

Mint írják,

"az eredeti jogalkotói cél az ingyenes céginformációval való visszaélést kívánta megakadályozni. A gyakorlati visszajelzések alapján megállapítható azonban, hogy a módosítás a joggyakorlatban, az üzleti forgalomban jelentősebb érdeksérelemmel járna, így a 2019. szeptember 30-ai szövegállapot kerül visszaállításra".

Nem változtattak ugyanakkor a cégek számára bevezetésre került új ingyenes szolgáltatásokon. Ennek köszönhetően - a napokon belül befejeződő informatikai felkészülést követően - havonta ingyenesen kapnak közokirati formájú elektronikus cégkivonatot, továbbá elektronikus üzenettel értesülnek a cégadataikban történő változásokról. Ezt külön nem kell majd igényelniük, a céginformációs szolgálat automatikusan cégkapura küldi a cégkivonatot, illetve az elektronikus értesítést.

Napokon belül érkezik azonban egy olyan igazságügyi miniszteri rendelet, amely a fentiek mellett egy gyors és pontos információhoz jutást biztosít, azáltal, hogy szabályozza az elektronikus úton történő azonnali céginformációs szolgáltatást.

A tárca közlése szerint ez a gyakorlatban egy webshop-jellegű szolgáltatást jelent, vagyis online fizetés ellenében bárki hozzájuthat online céginformációkhoz, mint a cégkivonat, cégmásolat, cégbizonyítvány. Ez igényelhető majd közokirati és nem közokirati formában is.

Vagyis összefoglalva a korábbi szigorú korlátozástól visszalépett ugyan a kormány és az eddig is elérhető cégadatok továbbra is ingyenesek maradnak. Hogy a webshop-jellegű szolgáltatás mennyiben fog többet nyújtani ezeknél, mennyivel lesz gyorsabb és pontosabb a jelenlegi rendszernél, az vélhetően csak a miniszteri rendelet megjelenése után fog kiderülni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.