<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Eddig csak arról lehetett olvasni, hogy a vidéki képviselők számára milyen drágán bérel lakást az Országgyűlés Hivatala. A fideszes Erős Gábor azonban éppen a volt esztergomi kollégája lakását nézte ki magának.

Volt képviselőtársa cégétől béreltet magának budapesti lakást Erős Gábor esztergomi fideszes képviselő - derül ki az Országgyűlés oldaláról. A parlamenti képviselők akkor kaphatnak lakhatási támogatást az Országgyűlés Hivatalától, ha nekik vagy a velük egy háztartásban élő közeli rokonuknak nincs ingatlana Budapesten. Ezzel a lehetőséggel előszerettel élnek is a honatyák, a Telex korábbi cikke szerint a most futó parlamenti ciklusban már legalább 69-en vették igénybe a támogatást, amelynek maximuma havi 542 ezer forint.

Erős Gábor ezt a keretet még csak nem is maxolta ki, hiszen a február 1-től hatályos lakásbérleti szerződés 345 440 forintról szól, viszont a lakás csak 51 négyzetméteres. Az ingatlan címét nem lehet tudni, de az biztos, hogy az Országgyűlés Hivatala az esztergomi székhelyű Sasvári Property Kft.-vel kötött szerződést határozatlan időre, a cég részéről pedig Sasvári Viktor vot az aláíró fél. Erős Gábor és Sasvári Viktor pedig jól ismeri egymást, hiszen 2014-től mindketten fideszes önkormányzati képviselők voltak Esztergomban. Tehát Erős Gábor választása éppen a volt kolléga, Sasvári cégének lakására esett, amikor budapesti ingatlant keresett magának.

Megéri képviselőnek lenni. Fotó: Kovács Attila / MTI
Megéri képviselőnek lenni. Fotó: Kovács Attila / MTI

A legnagyobb ingatlankereső oldalon ilyen árkategóriában és méretben csak prémium minőségű és kiváló elhelyezkedű lakást lehet találni, például a Rózsadombon vagy a Kossuth tér környékén. A szintén fideszes Zsigó Róbert lakásbérleti szerződése havi 420 ezer forint közpénzbe kerül, de az a lakás 101 négyzetméter, míg Erős albérlete csak 51 négyzetméteres, így összességében sokkal drágább, hiszen 6773 forintba kerül 1 négyzetméter.

Lapunk is megírta, hogy Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki tavaly decemberben. Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, utána a II. és az I. kerület jön, 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérletek a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben találhatóak, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok. Tehát Erős esetében mindenképpen átlagon felüli lakásról lehet szó. Azt nem tudni, hogy milyen gyakran használja a képviselő a lakást, hiszen Esztergom nincs messze, autóval 50 perc alatt teljesíthető a Budapest-Esztergom távolság.

A fideszes képviselő amúgy éppen a vesztegetéssel gyanúsított Völner Pál helyett indult és nyert Komárom-Esztergom megye kettes számú választókörzetében 2022-ben.

A fideszes politikus 2014-ben lett önkormányzati képviselő, 2019-ben pedig alpolgármesterré választotta a fideszes többségű képviselőtestület. A Szabad Európa vette észre korábban, hogy valami nem stimmel Erős diplomájával: 2014-ben még diplomásként hivatkozott magára, de később a diplomára történt utalás eltűnt az életrajzából. Sasvári pedig ismert esztergomi vállalkozó, valóságos cégbirodalma van, a Sasvári Property 2021-ben 46,7 millió forintos bevétel mellett 10,8 millió forintos veszteséggel zárt.

Legutóbb a 24.hu írt a képviselők fizetéséről: márciustól bruttó 1 547 400 forintra nőtt az alapilletményük. Ez 17,5 százalékos emelkedést jelent. Ráadásul nemcsak a fizetésük, hanem az egyéb juttatásaik is emelkedtek. Így albérlet-támogatásra már havi 542 ezer forintot, irodabérlésre pedig  közel 1,1 millió forintot igényelhetnek az Országgyűlés Irodájától.