<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kikötőkben és a halászok hajóiban is jelentős károkat okoznak a vulkanikus maradványok.

Kikötőkben és halászhajókban tett károkat a Japán déli partjainál hatalmas mennyiségben felhalmozódott habkő, amely a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-szigetektől délre található, augusztus közepén kitört Fukutoku-Oka-no-Ba nevű, víz alatti vulkánból származik. A japán kormány a történtek miatt kénytelen volt munkacsoportot létrehozni a károk elhárítására.

Iszozaki Josihiko kabinetfőtitkár-helyettes pénteken újságíróknak nyilatkozva elmondta: a vulkanikus eredetű kőzet eddig 11 kikötőben tett kárt Kjúsú szigetének Okinava prefektúrához, 18 kikötőben pedig Kagosima prefektúrához található részén.

A halászok életét is nehezíti. (Kép: Pixabay)
A halászok életét is nehezíti. (Kép: Pixabay)

Körülbelül 40 halászhajó szenvedett kárt, közülük hat olyannyira, hogy el sem tudott indulni, az Okinaván és Kagosimán belüli távoli szigeteket összekötő kompjáratokat pedig felfüggesztették. Iszozaki figyelmeztetett: a horzsakőáramlat továbbsodródik észak felé, és egész partszakaszokat sújthat.

Az Okinava szigetének északi részén található Kunigami településen kotrógéppel kezdték meg a kikötőt elárasztó habkő eltávolítását. 

Iszozaki közölte: a jelenség miatt létrehozott munkacsoport első, csütörtök esti tanácskozásán megállapodott arról, hogy a katasztrófa utáni helyreállítási terv részeként segítséget nyújt a helyi önkormányzatoknak, a halászati ágazatot sújtó károkat pedig biztosításból fedezik. Azt továbbra sem tudni, hogy milyen értékben keletkezett kár.

A japán parti őrség hajói rendszeresen ellenőrzik a szigeteknél uralkodó állapotokat, ehhez külön térképet használnak, amelyet fényképekkel és a horzsakőáramlatra vonatkozó egyéb információkkal frissítenek. Az áramlat útját nyomon követi a japán nukleáris szabályozó hatóság, nehogy az útjába kerüljenek a part menti atomerőművek.