2p

A WHO magas rangú szakembere arra figyelmezteti az országokat, hogy gondoljanak az őszre, és tegyenek előzetes intézkedéseket a várható újabb hullám miatt.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója sürgette az országokat: már most tegyenek lépéseket, hogy elkerüljék az egészségügyi rendszerek túlterhelését ősszel és télen, mivel az Omicron alváltozat, a BA.5 továbbra is gyorsan terjed - szúrta ki a Napi.hu a Reutersnek adott interjút. 

A WHO újra figyelmeztet. Fotó: Depositphotos
A WHO újra figyelmeztet. Fotó: Depositphotos

A múlt héten közel hárommillió új Covid-19 esetet jelentettek Európából, ami a globális új esetek közel felét teszi ki. A kórházi kezelések száma ugyanebben az időszakban megduplázódott, és hetente közel 3000 ember hal meg a betegségben - mondta Kluge.

Hangsúlyozta, hogy "világjárvány-stabilizátorokra" van szükség, mint például egy második emlékeztető oltásra a várhatóan ősszel megjelenő változatspecifikus vakcinák megjelenése előtt, valamint a maszkok viselésének és a jobb szellőztetésnek az ösztönzésére.

"Az emberek néha megkérdezik, hogy visszatért-e a vírus" - mondta Kluge. "Soha nem múlt el. Még mindig itt van. Terjed. Mutálódik. És sajnos még mindig rengeteg életet követel" - mondja a szakember.

A világjárvány és az azzal kapcsolatos zárlatok és fennakadások két és fél éve után az országoknak most a megugró inflációval és a részben Oroszország ukrajnai inváziója miatt megnövekedett élelmiszer-biztonsággal is meg kell küzdeniük, de a kormányoknak még mindig további beruházásokra van szükségük az egészségügyben, mondta Kluge.

"És ha a kormányok nem teszik ezt meg, nos, akkor a társadalom nem lesz jobban felkészülve a jövőre" - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!