<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Donyeck nem biztonságos senki számára, egy orosz tisztségviselő felrobbant az autójában, amit a Kreml terrorcselekménynek minősített, Zelenszkij a Glastonbury fesztivál látogatóihoz beszélt. Ezek is történtek a mai napon.

  • Az erősen vitatott keleti Szeverodonyeck városában harcoló utolsó ukrán erők visszavonulási parancsot kaptak. Szeverodonyeck várható elvesztése mélyütés lenne Kijev számára a Mariupol kikötővárosban elszenvedett vereség után, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy a szomszédos Liszicsanszk is Oroszország kezébe kerülhet napokon belül.
  • A harcok fokozódása miatt Ukrajna keleti részén, Donyeckben egyetlen város sem biztonságos a lakosok számára – állítják helyi tisztviselők. "Nincs olyan hely, város a donyecki régióban, ahol biztonságban lenne" - mondta Pavlo Kyrylenko az Agence France-Presse-nek a legfrissebb titkosszolgálati adatokra hivatkozva. 

Ukrán katona rakétamaradványokkal a kezében a harkivi Nemzeti Műszaki Egyetem orosz légicsapásban megsemmisült tornatermében 2022. június 24-én. MTI/AP
Ukrán katona rakétamaradványokkal a kezében a harkivi Nemzeti Műszaki Egyetem orosz légicsapásban megsemmisült tornatermében 2022. június 24-én. MTI/AP

  • Ukrajna Herszon régiójának oroszok által vezetett adminisztrációja szerint az egyik tisztviselője életét vesztette, amikor beszálláskor autója felrobbant. Dmitrij Savlucsenko a Herson katonai-polgári közigazgatás család-, ifjúsági és sportosztályának vezetője volt. A Kreml terrorcselekménynek minősítette a támadást. 
  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a Glastonbury fesztiválon a tömegekhez szólt, és arra kérte őket, hogy „képviseljék az igazságot Oroszország háborújáról”, és „bizonyítsák be, hogy a szabadság mindig győz”. A fesztivállátogatóknak küldött videóüzenetében kijelentette, hogy az ukránok nem engedik, hogy az orosz háború megtörje őket, miután „emberek életét tette tönkre Európa, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika más országaiban”.
  • Ukrán szakértők szerint Ukrajnában kifogynak a tüzérségek többségéhez szükséges lövedékek. Oroszország éveket töltött az ukrán és más kelet-európai lőszerraktárak és beszállítók megkeresésével, mielőtt február 24-én megkezdte Ukrajna elleni invázióját.
  • Oroszország megpróbálja megszerezni az Ukrajnába áramló nyugati fegyvereket, köztük a nagyobb hatótávolságú rendszereket, amelyek Kijev reményei szerint meghatározóak lehetnének a csatatéren – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőA tisztviselő a jelek szerint lekicsinyli az oroszok ukrajnai előrenyomulásának jelentőségét.
  • Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete kijelentette, hogy egyre jobban aggódik az orosz kézen lévő ukrajnai zaporizzsja-i atomerőmű ukrán személyzetének jóléte miatt. 
  • Az európai vezetők csaknem négy hónappal azután adták meg Ukrajnának a tagjelölti státuszt, hogy Zelenszkij elnök az orosz invázió első napjaiban elindította országa csatlakozási kérelmét a blokkhoz. Zelenszkij azonnal üdvözölte a lépést, egyedülálló és történelmi pillanatnak nevezve aztA Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy az EU döntése belügy. 
  • A G7 külügyminiszterei felszólították Oroszországot, hogy hagyjon fel támadásaival és fenyegető akcióival, és oldja fel az ukrán fekete-tengeri kikötőket az élelmiszerexport előtt. Oroszország kulcsfontosságú ukrán infrastruktúra elleni blokádjaival és bombázásaival súlyosbítja az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát. António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint nem lehet hatékony megoldást találni a fenyegető élelmiszerválságra, hacsak Ukrajna és Oroszország nem találja meg a módját a kereskedelem megfelelő újraindításának.

(The Guardian)