2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Túllőtt a célon a kormány legújabb törvényjavaslata, ki fog így önkénteskedni?

A Népszava cikkében Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke „ágyúval verébre” kommentárral illette azt a kormányzati javaslatot, amelynek alapján a jövőben a gyerekek táboroztatásában a szervezők, lebonyolítók, közreműködők csak erkölcsi bizonyítvány birtokában vehetnek részt. Ez is szerepel a Fidesz-KDNP a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” című, a múlt héten benyújtott törvénycsomagjában.

Ki fog önkénteskedni a táborokban, ha vesződni kell az erkölcsi bizonyítvánnyal?
Ki fog önkénteskedni a táborokban, ha vesződni kell az erkölcsi bizonyítvánnyal?
Fotó: Pixabay

A cikk szerint ez ugyanis azt jelenti, hogy az önkéntesen segítő középiskolás diákoknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak is ki kell kérniük a bizonyítványt – azaz bizonyítaniuk kell, hogy nem öltek embert, követtek el szexuális erőszakot, segítettek elő prostitúciót, vagy gyermekprostitúciót; magyarán nem köztörvényes bűnözők.

A rendelkezés csak a köznevelési intézmény által szervezett táborokban az intézménnyel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik, mert ott alapból is van ilyen kötelezettség – teszi hozzá a Népszava. Érdekes, hogy pont a szociális táboroztatásról nem szól a jogszabály, pedig ez érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló programjait. A cikk szerint Meleg Sándor úgy véli, bedőlhet a táboroztatás, de legalábbis nehezebb lesz így majd önkénteseket toborozni.

A portál kérdésére hasonló véleményen volt Kövér Péter, a 35 ezer négyzetméteres farmon tábort szervező Kövér Ranch vezetője, akinél önkéntes középiskolás diákok, és nagycsaládos szülők dolgoznak, de soha semmilyen probléma nem merült fel, pedig eddig egyszer sem kért erkölcsi bizonyítványt. Hangsúlyozta, tudja, hogy vannak beteg emberek, például az egyházakban is, ki kell szűrni a pedofilokat, de szerinte ennek nem az a megfélemlítés, és az állandó fenyegetettség a módja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!