3p

Átadták az Európai Polgár díjat.

Az idei év magyarországi díjazottja a Tanítanék Mozgalom, melynek képviseletében Törley Katalin vette át a díjat. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A Tanítanék Mozgalom a sztrájkok szervezésében is részt vett.  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A Tanítanék Mozgalom a sztrájkok szervezésében is részt vett. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Európai Polgár díj kuratóriuma 2023. június 28-án választotta ki az idei Európai Polgár díj nyertes projektjeit. Ebben az évben 216 pályázatot nyújtottak be, amelyek különböző témákat érintettek, mint például az emberi jogokról szóló szoborpark építését egy iskolai térben, egy uniós daloskönyv összeállítását, egy szolidaritási kezdeményezést, amelyet egy önkéntesekből álló csoport hozott létre, akik fáradhatatlanul segítik a pusztító árvíz sújtotta polgártársaikat.

A díjra magánszemélyek, csoportok, egyesületek és szervezetek is pályázhatnak projekttel, illetve jelölhetnek projektet a díjra. Az EP képviselői is jogosultak egy-egy jelöltet állítani.

A Tanítanék Mozgalom a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nevelőtestülete által a közoktatás válságáról kiadott nyílt levél hatására, a közoktatás fejlesztése és a pedagógusok helyzetének javítása érdekében jött létre 2016-ban. Számos rendezvényt szerveztek és konstruktívan részt vettek a magyarországi oktatási rendszer fejlesztésére vonatkozó ajánlások megalkotásában;  azon dolgoznak, hogy a pedagógusok érdekképviselete minél teljesebb és szervezettebb legyen.

A szervezet 2022 tavasza óta koordinálja a polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyben a pedagógusok sztrájkjogának megtagadása miatt 400 iskola, 8000 tanár és még több diák vett részt. A mozgalom egy alapot hozott létre a sztrájkban vagy polgári elégedetlenségben részt vevő tanárok támogatására.

„A Tanítanék Mozgalom azon kevesek közé tartozik, akik nem hajlandóak lehajtott fejjel elfogadni az őket ért csapásokat. Annyit akarnak, hogy hagyják őket szabadon tanítani, és egyszerűen megélhessenek imádott hivatásuk gyakorlásából. A Tanítanék Mozgalom egyetlen szóval kifejezve: inspiráló. Inspiráló és példát mutató, mert azt üzeni egész Magyarországnak, hogy nem vagyunk többé alattvalók. Ha méltánytalanság történik velünk, nem kell hallgatnunk, nem kell tudomásul vennünk, hanem megszervezhetjük magunkat, hallathatjuk hangunkat, megküzdhetünk igazunkért " - mondta Dobrev Klára európai parlamenti képviselő (Európai Szocialisták és Demokraták), a díjazott felterjesztője, a budapesti Európa Pontban megtartott díjátadó ünnepségen. 

A díjazott Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin leszögezte: „az oktatás célja, hogy mindenki szabad és autonóm felnőtté, szabad és autonóm emberré, szabad és autonóm magyar állampolgárrá és szabad és autonóm európai polgárrá váljon." 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!