3p

Az új tanév első napján Budapest főpolgármestere sem mehetett el a közoktatásban zajló problémák mellett.

Karácsony Gergely szokatlanul hosszú Facebook-posztjában így ír: "Ki fog holnap tanítani? - a diák- és tanártüntetések transzparenseire írt kérdés már az idei tanév legégetőbb kérdése is. A szakszervezet adatai szerint már 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, a következő öt évben több mint 20 ezer főállású pedagógussal lesz kevesebb" - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Szerinte a "pedagógusokat sújtó bosszútörvény" tovább tetézi az évtizedes gondokat.

Miközben az európai országokhoz képest bántóan keveset költ a magyar állam az oktatásra, addig a magyar szülők kétharmada érzi anyagi megterhelésnek a tanévkezdést. Miközben a túlterhelt tanuló és tanár egy évben több száz órával többet tölt az általános- és középiskolában, mint Európa más országaiban, a matematika, szövegértés és természettudomány mellett a problémamegoldásban is rosszul teljesítenek a hazai diákok - írta Karácsony Gergely. Ráadásul a számok "elképesztő egyenlőtlenségeket" mutatnak: a kevésbé tehetősek esély nélkül maradnak - tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

"És erre nem a tanáraink megbecsülése a kormány válasza, hanem a megbüntetésük. Hát micsoda gyenge kormány az, amelyik a saját tanárainkat se tudja megbecsülni, micsoda ócska, hazug duma ezt (is) Európára fogni?"

Karácsony Gergely azt írta: "a ma kezdődő tanév leginkább a könnyekben, az elcsukló mondatokban van, ahogyan a hatalom által kirúgott és pályaelhagyásra kényszerített tanárok beszéltek az elmúlt napokban több interjúban is." És ott van a most kezdődő tanév minden nehézsége és kihívása a "csak azért is" pillantásokban és mondatokban, ahogyan a maradást választó tanárok készülnek a diákok fogadására - tette hozzá.

A főpolgármester kiemelte: minden szülő azt kívánja, hogy a magyar iskola révén minden gyerek többre vihesse, mint a szülei. "Hogy a közoktatás, vagyis a közös adóforintokból működtetett, mindenki számára és mindenütt elérhető iskola ne csak tananyagot adjon a gyerekeknek, hanem esélyt is" - írta.

Feltételezi - tette hozzá -, minden szülő álma, hogy a gyerekek érvényesülésének esélyét ne lakóhelye, családjának szociális helyzete vagy "éppen olyan pártkatonák határozzák meg, akik amúgy már rég kimenekítették a saját gyereküket a tanárt is, diákot is megnyomorító állami rendszerből".

"A közoktatásért egyedüli felelősséget viselő kormány pedig attól (lenne) valóban hazafias, ha ezt az álmot nem megölni, hanem valóra váltani akarná" - írta.

Karácsony Gergely idézte Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármesternek még fideszes oktatáspolitikusként mondott szavait. "Ha valaki oktatáspolitikusként körbenéz az időben, és találkozik a tekintete Klebelsberg Kunóéval, akkor ne felejtse el, hogy ez csak egy ok miatt lehet: azért, mert Klebelsberg Kunó nem visszafele nézett, hanem előre."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!