2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Elkeserítő számokat árult ez az Oktatási Hivatal.

A Népszava kérdésére elárulta az Oktatási Hivatal, hogy tavaly ősz óta hány pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni a közoktatásban és a köznevelésben.

A hivatal tájékoztatása szerint 1884 ilyen pedagógusról tudnak, ez pedig nagyon kevés már csak ahhoz is viszonyítva, hogy évente 3-4 ezer pedagógus vonul nyugdíjba.

Tehát nincs megoldva az utánpótlás, és ha figyelembe vesszük azt, hogy tavaly ősztől a korábbiaknál is több aktív korú pedagógus hagyhatta el a pályát, sok ezren pedig a nemrég elfogadott státusztörvény életbe lépésének esetére helyezték kilátásba felmondásukat, a helyzet még rosszabb lehet.

És ez még mindig nem a vége a rossz híreknek. Ez az 1884-es szám nagyon alacsony ahhoz képest is, hogy 2017-ben (átlagosan az idén belépők akkor kezdhették felsőoktatási tanulmányaikat) bő 18 ezren jelentkeztek pedagógusképzésre - alig 10 százalékuk számára volt tehát annyira vonzó a köznevelés, hogy e területen kezdje el karrierjét. És ez a szám még nem veszi figyelbe azt, hogy sokan az első években el is hagyják a pályát, amikor szembesülnek a munkakörülményekkel és a fizetésekkel.

Ráadásul, mint a lap által megkérdezett szakértő, Nahalka István rámutat, 2017 és 2022 között jóval kevesebben is jelentkeztek pedagógusképzésre, a 2020-as mélyponton csak 6426 hallgató kezdte meg tanulmányait e területen. Ugyan 2022-ben újra 18 ezer felett volt a jelentkezők száma, ez azt is jelenti, hogy a következő öt évben még kevesebb pályakezdő jelenhet meg a közoktatásban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!