2p

Bár úgy tűnik, 2023. évi rezsikompenzációt csak az egyházi intézmények kapnak, de a 2024-es éves támogatás ismét teljes körű kompenzációt ígér az oktatási intézményeknek.

A központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít az egyházi fenntartású köznevelési és szakképző intézményeket érintő energiaár-növekedésből, valamint a víz- és a csatornadíjak nagykereskedelmi árának emelkedéséből adódó 2024. évi többletkiadások kompenzációjához – derül ki a keddi Magyar Közlönyből.

Az egyszeri kiegészítő támogatás fajlagos összege 41 760 forint/fő. A rendelet 2025. december 31-ig él csak.

A támogatási összegekről az iskolák 2024. június 30-áig benyújtott kérelmei alapján döntenek. Ha az egyházi fenntartó nem nyújt be kérelmet, akkor a Magyar Államkincstár hivatalból dönt a rezsikompenzáció összegéről.

Jön a rezsikompenzáció a tanév végén
Jön a rezsikompenzáció a tanév végén
Fotó: Depositphotos

Az odaítélt támogatás összegét az egyház részére a 2024. június havi támogatás összegével egyidejűleg folyósítják.

A kormány döntött az egyházi és a nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok tavalyi évre vonatkozó rezsikompenzációjáról is. Nekik is legkésőbb 2024 júniusában fogják a normál támogatással együtt egy összegben kifizetni.

A kedden kijött rendelet szerint a 2023. évi kiegészítő rezsikompenzáció felhasználása során a támogatás elszámolására, ellenőrzésére és visszafizetésére vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni,

de a  kiegészítő rezsikompenzációt a  nem állami fenntartó köteles elkülönítetten nyilvántartani, és a  teljes összeget a  szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi személyes gondoskodást nyújtó intézményeire, illetve azok szolgáltatásai támogatására fordítani.

A kormány határozott a 2024. évi rezsikompenzációról is, alapja az ott tanulók létszáma vagy férőhelyszáma. Ennek összege:

322 230 forint/ellátotti létszám, egyházi fenntartók esetében 112 080 forint/férőhely.

A 2024. évi rezsikompenzációt szintén 2024 júniusában fogják egy összegben folyósítani, kivéve, ha a  2024. évi rezsikompenzációról a  fenntartó az igazgatósághoz intézett írásbeli nyilatkozatával lemondott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!