2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Távozik a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány éléről Stumpf István.

A 444 cikke szerint az eddigi kuratóriumi elnök a rektorválasztás körüli botrány miatt mondott le. Mint írták, az egyetem szenátusa (az intézmény vezetése, tanárok és hallgatók képviselői) Fiath Attilát jelölte rektornak május 11-én, viszont az egyetem fenntartója, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriuma másként döntött, és Fiath helyett a jelenlegi megbízott rektor, Horváth Ágnes hároméves kinevezéséről döntött május 18-án. Ez a döntés volt az, amit viszont Stumpf István, a kuratórium elnöke nem fogadott el.

A korábbi kancelláriaminiszter, volt alkotmánybíró, nem mellesleg pedig az egykori, a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos közleményében azt írta, hogy az eddig megbízott rektor, Horváth Ágnes tevékenységének ismeretében, valamint az egyetemi szenátus véleményével összhangban ő Fiath Attila személyében új rektor szeretett volna látni az intézmény élén, de leszavazták.

Stumpf István egy korábbi képen. Fotó: MTI
Stumpf István egy korábbi képen. Fotó: MTI

A 444 cikke szerint az is gyakorlatilag egyértelmű, hogy kik szavazták le, hiszen az öttagú kuratóriumban Stumpf István mellett Wáberer György, Sauska Krisztián, Molnár Péter, és Herbst Árpád ültek – utóbbi viszont Stumpffal együtt szintén a távozás mellett döntött.  

Stump István hozzátette, úgy véli, patthelyzet alakult ki, és kuratóriumi elnökként senkit sem tud felterjeszteni rektornak. Az egyetlen legitim, a szenátus által támogatott aspiráns Fiathot azért nem, mert a kuratórium többsége nem támogatja, Horváth Ágnest pedig azért nem, mert ugyan a kuratórium többsége őt támogatja, de „rektori megbízása ellentétes a vonatkozó jogi szabályozókkal”. Végül tehát Horváth Ágnes megbízását meghosszabbította három hónappal, ő maga pedig június 20-tól lemondott – derült ki a cikkből végül.

(444.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!