A szabadszedéses projekt 2023 tavaszán kezdődött 24 iskolában, miután a Hungast Svédországban járva tapasztalatokat gyűjtött az ottani szolgáltatóktól. A külföldön látottak alapján az iskolákban is jól működtethető a svédasztalos rendszer, állapították meg, a kezdeti tapasztalatok pedig igazolták, hogy belföldön is lehet létjogosultsága egy ilyen kísérletnek. Sőt, a cég vezetője most úgy fogalmazott, hogy „talán ez hozhat valódi forradalmat a közétkeztetésben”.
Szeptembertől a kezdeti 5 ezer iskolás után már 40 intézmény 12 ezer diákjára kiterjedően folytatódott a kísérleti projekt.
A Hungast azóta is értékeli az eredményeket, és készül az újabb iskolák kiszolgálására – mondták el.
A kezdeményezés egyik legjelentősebb eredménye a cég szerint, hogy az ételmaradék mennyisége majdnem a felére csökkent. A visszajelzésekből ítélve ott a legsikeresebb a rendszer, ahol a pedagógusok segítenek a szemléletformálásban. Erre nagy szükség is lenne, hiszen Magyarországon a közétkeztetésben az étel 27 százalékából lesz hulladék, vagyis az évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna – mondta Páger Zsolt.
Az eddigi megkeresések alapján a következő tanévben újabb iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így az eddigi kétszeresére, 24-25 ezerre nőhet a svédasztalos étkeztetésben részesülő diákok száma – közölte a cég.
Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a svédországi tapasztalatokat nem pusztán lemásolták, ehelyett arra törekedtek, hogy az itteni szokásokhoz igazítsák a külföldi mintát. A Hungast jelenleg csaknem 800 iskola 120-130 ezer diákjának ellátásáért felel és körülbelül 3 ezer munkavállalót foglalkoztat. A csoport 2022-ben több mint 29 milliárd forint, 2023-ban több mint 37 milliárd forint árbevétellel zárt.
(MTI)