2p

A Pedagógusok Szakszervezete megtartotta szokásos évi tanévzáróját. A hangulat sajnos nem volt a legjobb. 

"Mindig a legelesettebbekbe rúgnak bele a legnagyobbat. A hatalomnak szégyellnie kell magát, mert nem tett meg mindent a gyerekek alkotmányos jogainak teljesüléséért" – idézi Totyik Tamás elnököt a Telex, aki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) hagyományos tanévzáró sajtótájékoztatóján beszélt csütörtök délelőtt.

A sajtótájékoztatón több pedagógus is részt vett, akik saját szakterületük helyzetéről mondták el a tapasztalataikat. A kormány tavaly december 29-én jelentette be: a pedagógusok új jogállásáról szóló – ismertebb nevén státusztörvény – bevezetésével átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól a pedagógusok bére. A béremelés 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érintett.

Vékony Tamásné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője arról beszélt, hogy a státusztörvény bevezetése hogyan érintette az óvodai nevelést. Szerinte hosszútávon nem motiváló a béremelés, és az óvodákat fenntartó önkormányzatok „nagyon megküzdöttek azzal, milyen szempontok alapján kell a béreket elosztani”. Vannak fenntartók, akik a minimális összeget emelték, mások megadták a 32,2 százalékot. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke sajnos a mai tanévzárón sem a pozitív példákról tudott beszámolni
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke sajnos a mai tanévzárón sem a pozitív példákról tudott beszámolni
Fotó: MTI

Azt már Totyik Tamás tette hozzá, hogy óvodapedagógusból a béremelés ellenére továbbra is 4500 hiányzik.

Bedő Katalin, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára arról beszélt, nagyon fontos volt a béremelés, de nem valósult meg egységesen. Az alapítványi, egyetemi fenntartású középiskolákban meg kellett küzdeni az ígért bérekért.

Hende István általános iskolai tanár arról beszélt, hogy 147 pedagógussal perelte be a szombathelyi tankerületet azért, mert a tankerület nem fizette ki a rendkívüli munkaidőben elrendelt helyettesítéseket. Másodfokon megnyerték a pert, ezért a tankerület három évre visszamenőleg kifizeti ezeket a helyettesítéseket. Hende István szerint nem csak nekik, hanem a tankerület összes, mintegy 1500 pedagógusának ki kellene fizetni a plusz munkát.

Németh Erika gyógypedagógus szerint nincsen könnyű dolguk, sokan elhagyták a pályát. Jelenleg egy 15 fős csoportra egy gyógypedagógus jut. Pataki Zsolt, a PSZ gyermekvédelmi tagozatának vezetője szerint pedig borzasztóan nagy katyvasz van a gyermekvédelemben. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!