4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Végre egy jó hír: életműdíjat vehetett át nyolc pedagógus. Épp annyian, mint ahánytól november 30-án megváltak az iskolák fenntartói.

Idén 22. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idei évtől kezdődően a díjazott tanárok fejenként 2 millió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több, mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismerje a kiemelkedő tehetségű pedagógusokat – bárhol is tanítsanak az ország területén.

E célokkal összhangban, újabb nyolc tanár - pont amennyit utoljára kirúgtak polgári engedetlenség miatt -, kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

A boldog díjazottak. Fotó: Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért
A boldog díjazottak. Fotó: Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért

A magyar történelemre az évek során számos pedagógus volt nagy hatással. Apáczai Csere János, Öveges József, vagy éppen Rátz László csak néhány név azon tanárok közül, akik nemcsak újító módszereikkel és világfelfogásukkal hagytak nyomot a magyar oktatás és közélet területén, de olyan kiemelkedő tudósokat, szakembereket és gondolkodókat neveltek, akik mentoraik tanításait követve, munkájukkal tovább formálták nemcsak Magyarországot, de az egész világot.

Az díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. jól tudja, hogy az igazán tehetséges pedagógus bárhonnan érkezhet. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozásával egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon tanárok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit és hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához.

Felismerve a közoktatásban dolgozók nehéz helyzetét és kifejezve támogatásukat, minden évben az ország egész területén bátorítják az embereket és intézményeket, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akik érdemesek a díjra.

Fontosnak tartják, hogy a díjazás során mindenekelőtt a tudás és elhivatottság értéke legyen az, amely megkülönbözteti a jutalmazott pedagógusokat, ők pedig mindenkori céljuknak tekintik ezeket a tulajdonságokat felismerni és értékelni, bárhol is bukkannak rá a kiváló szakemberre.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadóját idén decemberben ismét a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezték meg. Az elismerésben ez alkalommal is 8 kiváló pedagógus részesült, akik a matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményükért vehették át a rangos kitüntetést. A 2022-es pályázati időszak fontos fejleményeként, a pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett szakmai elismeréssel járó pénzjutalom összege is tovább növekedett –

az idei évtől fejenként kétmillió forintot kaptak a díjazott tanárok.

„Ideális tanár az, aki nemcsak jól tanít, de elhivatottan teszi azt. Ez természetesen meglátszik munkáján, éleslátásán, a fiataloknak átadott tudáson, saját és diákjai szorgalmán, eredményein. Az elmúlt évek pályázati időszakai során megtapasztaltuk, e tulajdonságok igazán különlegesek és sosem tudhatjuk végül hol fedezzük fel őket. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is az ország minden területéről érkeztek hozzánk kiemelkedő nevezések, megadva ezzel a lehetőséget az ott dolgozó pedagógusok munkájának elismerésére” - Mondta Kroó Norbert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

2022-ben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:

  • Erdős Gábor, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
  • Varga József, Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét
  • Koncz Károly, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs
  • Moróné Tapody Éva, Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Szeged
  • Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg
  • Hotziné Pócsi Anikó JuditTóth Árpád Gimnázium, Debrecen
  • Fazekas Andrea, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
  • Bertáné Kövesdi GabriellaKeszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!