2p

Leszóltak felülről egy befolyásos családból érkező hallgató érdekében, etikai vizsgálat is lett az ügyből.

Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense adott interjút a 444-nek. Ebben beszélt arról az év eleji ügyről is, amelynek kapcsán etikai vizsgálatokat kezdeményezett az egyetem több vezetője ellen is.

A hallgató Ádám egyik kurzusán vett részt, ám nem vizsgázhatott volna a tárgyból, miután nem írt megfelelő számú kvízt a szorgalmi időszakban, a beadandókkal pedig szintén nem szerzett elég pontot. Mikor ez kiderült, a hallgató anyja próbálta a docensnél elérni, hogy mégis vizsgát tehessen gyermeke, ám ezt az oktató a szabályokra hivatkozva elutasította.

Ezután közölte Ádámmal a hölgy, hogy "férje nagyon fontos ember":

"A hölgy kvázi megfenyegetett: azt mondta, hogy az ő férje nagyon fontos ember, és nem lenne jó, ha neki kellene beleavatkoznia ebbe az ügybe"

- meséli Ádám a történtekről, aki ezt jelezte az intézményvezető felé is. A történet további fordulatokat vett, több egyetemi vezető is bekapcsolódott az ügybe, amelynek végén egyikük Ádám kifogásai ellenére levizsgáztatta a hallgatót, aki át is ment a furcsa körülmények között megírt különvizsgán.

Nem tudták a zavaros ügyet a falak között tartani. Fotó: uni-corvinus.hu
Nem tudták a zavaros ügyet a falak között tartani. Fotó: uni-corvinus.hu

A történtek miatt a docens a Corvinus három vezetőjével, köztük Takáts Előd rektorral szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett, és ugyan első fokon el is marasztalta őket az etikai bizottság, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma végül felmentő döntést hozott. Takáts Előd később lemondott posztjáról, de arról nincs információ, hogy ez összefüggésben állt volna a botrányos üggyel.

Ádám Zoltán általánosságban is beszélt arról, hogy mi a véleménye az egyetem alapítványi működtetésébe adásáról. Szerinte ez

"erősen hierarchizált, centralizált szervezetet hozott létre, ami mindenkit a központi akarathoz való igazodásra kényszerít. Szerintem ez kifejezetten veszélyes az akadémiai autonómiára mint általános egyetemi értékre nézve, de ez a modell az általános egyetemi működésnek sem feltétlenül használ : a talán legfontosabb nemzetközi egyetemi rangsorban, a QS World University Rankingsben ma rosszabb helyen áll a Corvinus, mint az átalakulás előtt, az elmúlt években az egyetem rendelkezésére bocsátott minden pótlólagos erőforrás dacára."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!