4p

Azt gondolhatjuk, hogy egy jó környéken elhelyezkedő ingatlant bármikor könnyen el lehet adni. Bár kétségtelen, hogy a legfontosabb a lokáció, vannak olyan tényezők, amik még a legjobb környékeken is megnehezítik a lakás eladást. Ezek közül gyűjtötte össze most a 7 legtipikusabb problémát az Ingatlantájoló csapata, ami a nehézséget okozhat.

Elfogultak vagyunk

Természetes, hogy szeretjük az otthonunkat, ahol hosszú évekig éltünk, így azonban nem látjuk azokat az apró hibákat, amiket a vevők azonnal észrevesznek. Mi a megoldás? Lépjünk egy kicsit hátrébb, és nézzünk eladó lakásunkra a kívülálló szemével. Értékeljük otthonunkat reálisan, és ez alapján állapítsuk meg az árat, és hirdessük a lakást.

Túlárazzuk a lakást

Keresleti piacon hajlamosak az eladók túlárazni lakásaikat. Kétségtelen, hogy ilyenkor magasabb áron kelnek el az ingatlanok, ez azonban nem jelenti azt, hogy csillagászati áron kell meghirdetnünk otthonunkat. A lakás állapota, elhelyezkedése és a piaci viszonyok alapján állapítsuk meg a lakás piaci értékét, és csak annyival kérjünk érte többet, mint amennyi reálisan az alku mértéke.

Rossz minőségű fotók a hirdetésben

Statisztikák szerint a vevők 90 százaléka online keres lakást, rövid idő alatt rengeteg hirdetéssel találkozik, és átlagosan 7 másodperc alatt dönti el, hogy egy ingatlan érdekli-e vagy sem. Ezalatt a 7 másodperc alatt természetesen csak a képeket tudja végignézni, és ha azok nem meggyőzőek, nem fogja a hirdetés szövegét elolvasni. Tehát összesen 7 másodpercünk van arra, hogy a hirdetésünkkel, egészen konkrétan a képeinkkel meggyőzzünk egy vevőt.

A legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, ha egyáltalán nem csatolunk képeket a hirdetéshez, de ne gondoljuk azt se, hogy 1-2 minőséginek egyáltalán nem nevezhető fotó elég lesz. Készítsünk minél több, jó minőségű képet. Ha pedig nincs jó fényképezőgépünk, vagy nem értünk a fényképezéshez, kérjünk meg valakit, aki ért hozzá, esetleg fogadjunk profi fotóst. Egy magasabb presztízsű ingatlan esetében egyáltalán nem szabad a fotóson spórolni!

Eladná, kiadná a lakását? Adja fel hirdetését még ma az egyszerűen kezelhető és gyors, mobilról is könnyen, villám-sebességgel böngészhető Ingatlantájolón!

Ráférne egy felújítás

Tévedés azt hinni, hogy a keresleti piacon még a felújításra szoruló lakások is könnyen elkelnek. Sőt, ha otthonunk átlagos vagy jó állapotú, akkor sem árt egy kisebb felújítás. Nézzünk szét a környéken kínált eladó ingatlanok között. Milyen áron, milyen extrákkal kínálják a mi lakásunkhoz hasonló ingatlanokat? Ha látjuk a különbségeket már könnyű lesz eldönteni, hogyan lehetne otthonunkat egy kicsit felturbózni.

Tételek a tulajdoni lapon

Köztudott, hogy egy jelzáloggal terhelt ingatlant nem könnyű eladni. Ám az eladást nehezítheti az is, ha az ingatlanon bárkinek haszonélvezeti joga van, ha valakit elővásárlási jog illet meg, vagy bárkinek szolgalmi joga van az ingatlanon.

Kellemetlen szagok

Rengetegen érdeklődtek eladó otthonunk iránt, sokan meg is nézték, még sem tett ajánlatot senki? Ha kisállatot tartunk, dohányzunk, vagy esetleg penészesedéssel küzdünk, az mind érződik a lakás levegőjében. Ezt mi már észre sem vesszük, hiszen gyakran tartózkodunk otthonunkban, aki viszont most jár először nálunk, az rögtön érezni fogja.

Mit tehetünk ilyen esetben? Hívjuk meg egy barátunkat, aki biztos őszinte hozzánk, és elmondja, ha valami kellemetlen illatot érez. Ezek után pedig ügyeljünk arra, hogy ne dohányozzunk a lakásban, rendszeresen ürítsük ki a kutyánk, cicánk almos edényét, és mindig szellőztessünk, mielőtt vevőket fogadnánk. A penész ellen pedig egy tisztasági festés a legjobb gyors segítség, de nem árt a lakást szakemberrel is átnézetni, hogy kiderítse és elhárítsa a penészesedés okát.

Elavult gépek, berendezések

Lakáseladásnál változó, hogy a konyhában mely háztartási gépek maradnak, és melyeket visszük magunkkal, de általános szabályként elmondható, hogy ami beépített, az marad. A kazánt, bojlert, fűtőtesteket és klímát pedig biztos, hogy nem költöztetjük el, ezért ha már nagyon régiek, inkább cseréljük le őket eladás előtt.

Eladná, kiadná a lakását? Adja fel hirdetését még ma az egyszerűen kezelhető és gyors, mobilról is könnyen, villám-sebességgel böngészhető Ingatlantájolón!

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!