Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A jövő év elején még stagnálhat, az év második felében azonban akár két-három százalékkal növekedhet a turisztikai ágazat - erről a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója beszélt egy Nyíregyházán megrendezett szakmai konferencián pénteken.

Róna Iván elmondta: 2009. komoly válságév volt a turizmusban, az előrejelzések az év elején globálisan 20-30 százalékos visszaesést jósoltak mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számában, Magyarországon azonban ennél szerényebb mértékű a csökkenés.

A tavalyi 20 millió, kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakához képest 2009 első tíz hónapjában átlagosan tíz százalékos csökkenés tapasztalható - mondta el az MTI kérdésére a vezérigazgató. A belföldi turisták viszonylatában nyolc, a külföldiekében pedig tizenegy százalékos visszaesést mutatnak a statisztikák. A visszaesés oka, hogy a válság következtében jelentősen csökkent az utazásra fordítható összeg nagysága.

Róna Iván úgy vélte: a magyar családok a "maradék-elvnek" a figyelembe vételével utaztak, ugyanakkor jó döntésnek nevezte, hogy a turisztikai vállalkozások és szolgáltatók a visszaesésre nem az árak csökkentésével, hanem a szolgáltatások minőségének emelésével reagáltak.

Bizakodóak vagyunk, hiszen a prognózisok szerint 2010 elején stagnálást, majd az év második felében fellendülést, akár két-három százalékos bevétel növekedést realizálhat a turisztikai ágazat - közölte a vezérigazgató, aki szerint a növekedés feltétele, hogy továbbra is minőségi szolgáltatással várják a belföldi, valamint a többi közt az üzleti ügyekben ide érkező külföldi vendégeket.

Az üzleti utazók a komolyabb és drágább szolgáltatásokat veszik igénybe, így naponta körülbelül ötször annyit költenek, mint az átlagosan 7 és 10 ezer forintot erre áldozó belföldi vendég - tette hozzá. Róna Iván szerint nem szabad elhanyagolni a magyar turistákat sem, mivel jelenleg ők teszik ki a teljes vendéglétszám 51 százalékát. A jövő évi cél, hogy a vendégéjszakák hatvan százalékát belföldiek töltsék el a szálláshelyeken.

A konferencia tájékoztató anyaga szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kereskedelmi szálláshelyein 93 ezer vendég összesen 190 ezer vendégéjszakát töltött el 2009 első kilenc hónapjában, ami 18 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az eltöltött vendégéjszakák 71 százalékát a belföldi vendégek vették igénybe, a legtöbb, 81 ezer vendégéjt pedig Nyíregyházán regisztrálták.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.