2007. július 24. 09:51

Várhatóan mintegy 26,5 milliárd forint támogatásra számíthat a Dél-alföldi régió az új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az egészségturizmushoz kapcsolódó fejlesztésekhez - közölte Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár kedden Gyulán.

Az államtitkár egy konferencián elmondta: a Dél-Alföld Spa Termál-Egészségipar Zászlóshajó Program nevet viselő terv keretében nemcsak a termálfürdők korszerűsítésére, hanem a hozzájuk kapcsolódó szálláskapacitások, illetve a konferenciaturizmus bővítésére is kaphatnak pénzt a pályázók.

Elmondta: a már meglévő gyógyfürdőkhöz kapcsolódó egészségturisztikai programokra 13,23 milliárd, a szálláshely kapacitások bővítésére tízmilliárd, a konferencia turizmus fejlesztésére pedig 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár felhívta az önkormányzati és idegenforgalmi szakemberekből álló hallgatóságának figyelmét arra, hogy például a fürdőfejlesztéseknél 50 százalék, az új szállodák építésénél 30 százalék, míg a felújításoknál 40 százalék támogatásra számíthatnak a pályázók.

Aláhúzta: a várhatóan ősztől induló pályázatoknál azonban az önkormányzatoknak nemcsak arra kell figyelniük, hogy a megfelelő önrészt biztosítani tudják, a magántőke közreműködésével a befejezett beruházások fenntarthatóságáról is gondoskodniuk kell.

Az államtitkár a program jövőjével kapcsolatban optimizmusát hangsúlyozta. Mint mondta, évtizedekkel ezelőtt még csak a magyar lakosság 30 százaléka engedhette meg magának az üdülést, míg ma már ötven százaléka.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.