Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

"A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése" című, szerdán kiírásra kerülő pályázat 4,25 milliárd forintos támogatási keretet biztosít az üdülőrégió fejlesztéseire a 2009-2010-es években - számolt be Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a pályázatról tartott sajtótájékoztatóján, Siófokon.

A regionális operatív program keretében kiírt pályázat célja a turisták igényeinek megfelelő színvonalú turisztikai termékek, szolgáltatások kialakítása - az attrakciók látogatottságának és jövedelemtermelő képességének növelésével, valamint a szezonalitás mérséklésével.

Suchman Tamás hangsúlyozta, hogy a kormány a válság ellenére nem vont el pénzt a balatoni fejlesztésektől, elismerve ezzel a turisztikai régió fontosságát, ezért különösen fontos, hogy a pályázók minél jobban éljenek a lehetőségekkel. Szólt arról is, hogy fel kívánják gyorsítani a 2007-2008-as, hasonló céllal kiírt, késésben lévő pályázat támogatási szerződéseinek aláírását, hogy a tervezett fejlesztések egy része már a jövő szezonra megvalósulhasson. Az újabb keret felhasználásában gyorsabb eljárást és elbírálást ígért a BFT elnöke.

A tájékoztatás szerint az új kiírásra a támogatási keret gyorsabb felhasználása érdekében a pályázatok benyújtásának időszaka 2009. szeptember 1-jétől 2010. március 30-ig tart, elbírálásuk két szakaszban fog történni. (Az első szakaszban a szeptember 30-ig benyújtott pályázatokat fogják elbírálni, a másodikban a később érkezőket.) A pályázaton részt vehetnek költségvetési szervek és intézményeik, non-profit szervezetek (egyházak, egyházi intézmények, egyházi jogi személyek), szövetkezetek, Magyarországon bejegyzett székhelyű vagy telephelyű gazdasági társaságok, vállalkozások, profitorientált gazdasági társaságok, non-profit gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások.

Az új pályázati kiírásban gyakorlatilag minden turizmust és szezonhosszabbítást érintő fejlesztési terv megvalósítására lehet vissza nem térítendő forrást szerezni, kivéve a balatoni programokat. Ezt az unió nem támogatja, így a támogatásukat nemzeti forrásból kell megoldani - hangzott el a tájékoztatón. A pályázaton elnyerhető támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 30-85 százaléka - a fejlesztési céltól függően. A legkisebb igényelhető támogatás összege 20 millió forint, az igényelhető maximális összeg pedig 100-450 millió forint között változik a támogatási témáktól és attól függően, hogy melyik régióba esik a fejlesztés.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy bár igen jó a tó környéki  három régió együttműködése a BFT-vel, ez nem változtat azon a törekvésen, hogy az üdülőrégiónak a jövőben önálló statisztikai régióvá kell válnia.

Balogh József, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arról számolt be, hogy míg régiója az előző pályázati ciklusban 160 millió forinttal támogatta a balatoni vonzerő növelését, az újabb kiíráshoz már 670 millió forintos keret biztosítanak. Hozzátette, ezen felül több mint egymilliárd forintos szállodafejlesztés valósul meg Hévíz és Zalakaros térségében, és egyéb pályázati forrásokból is részesül az üdülőrégió Zala megyét érintő része.

Feigli Ferenc, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arról szólt, hogy a Dél-dunántúli régió Suchman Tamás törekvéseit nem vitatta, és súlyának megfelelőn kezelte a balatoni térséget, amikor 2,7 milliárd forintos keretet biztosított az új kiíráshoz. Ezen felül 1,8 milliárd forint értékű kiemelt projektet szeretnének megvalósítani az üdülőövezet somogyi részében.

Kovács Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgató-helyettese elmondta, régiójában prioritást élvez a turizmus, ezen belül is a Balaton. Az elmúlt évben 3,7 milliárd forintnyi támogatást fordíthattak a régió vonzerejét növelő fejlesztésekre. A 2009-2010-es pályázati ciklushoz a közép-dunántúliak 880 millió forintos keret biztosítanak, és az előző pályázati körből megmaradt forrás felhasználásával 600 millió forinttal készek támogatni egy kiemelt, Veszprém megyei projektet.

A Balaton körüli három régió együttesen biztosította a 4,25 milliárd forintos keretet "A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése" című pályázatra.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.