<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A Club Aliga a befektetők 75 milliárd forintos fejlesztési terveinek megvalósulásával Európa egyik legelegánsabb üdülőrészévé válhat - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Balatonvilágoson pénteken, ahol a szervezet az üdülőkomplexum fejlesztési terveiről tájékozódott.

Suchman Tamás, a BFT elnöke szerint a balatoni térségben az egyik legnagyobb károkozásnak tekinthető, hogy a vagyonkezelők az elmúlt húsz évben nem bántak megfelelően Club Aligával. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlan új tulajdonosa - a tudomása szerint - nem igényel állami támogatást a beruházáshoz, amellyel rehabilitálná az igen értékes Balaton parti terület, és kinyitná  a hajdani pártüdülőt mindenki előtt.

Zvi Frank, a Club Aligát javarészt privatizáló, és a part menti részére kezelői jogot szerző, izraeli érdekeltségű Pro-mot Hungária Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy az üdülőterület  megvásárlására és az ingatlan fejlesztési terveinek elkészítésére a cég tulajdonosa 6 milliárd forintot költött.

A cégvezető beszámolója szerint a befektetők alapvető célja, hogy az évtizedekig zártan működő üdülőterületet kinyissák, és beleolvasszák Balatonvilágosba, eltüntetve sorompókat, kerítéseket és új utakat építve. A közel két kilométeres partszakasz részben strandként, részben sétányként hasznosítva szintén nyitott lenne a nagyközönség számára.

Az építkezések nagy része a parttól távolabb valósulna meg, ahol a 4-5-6 szintes épültek nem emelkednének a mögöttük húzódó partfal szintje fölé. Hosszú távon, 10-20 év alatt 75 milliárd forint befektetéssel négy nagy szálloda, továbbá kisebb családi házak, nyaralók épülnének, a jelenlegi növényzet megőrzése mellett. Mindez 1700 új munkahelyet teremthet, 20 millió eurós forgalmat biztosítva a helyi gazdaságnak - summázta Zvi Frank.

Az engedélyek megszerzése után fél éven belül indulna az építkezés, és 24 hónap elteltével válna vendégfogadásra is alkalmassá a beruházás első üteme. Az MTI kérdésére a cégvezető elmondta, a terveket magyar és nemzetközi szakemberek bevonásával készítették a Balaton törvény elvárásaihoz igazodva.

Virányi István balatoni főépítész megerősítette, hogy történt szakmai egyeztetés a tervekről, ugyanakkor hangsúlyozta, további  szakmai és jogi egyeztetésekre lesz szükség. Aggályok merültek fel egyebek közt azzal kapcsolatban, hogy az üdülőterület kapacitásaihoz, illetve a lakossághoz képest túl nagy a tervezett terhelés. Mindenki érdeke a fejlesztés, de az is, hogy az jó legyen - hangsúlyozta.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a térség Fideszes országgyűlési képviselője arra figyelmeztette a helyi önkormányzat képviselőtestületét, hogy az ő feladata és felelőssége a fejlesztésekhez szükséges szabályozási terv módosítása, amihez ki kell kérni és meg kell szívlelni a hatóságok véleményét. Hangsúlyozta, hogy a térség és az ország érdeke is az, minél több kereskedelmi szálláshely létesüljön. Az apartmanok és lakóházak ugyan gyorsabb megtérülést hoznak a befektetőknek, de nagyobb környezetterheléssel és jóval kisebb adóbevételekkel járnak - tette hozzá.

Nagy Jenő szocialista országgyűlési képviselő arról szólt, hogy tapasztalatai szerint sok a felesleges akadékoskodás, ami késlelteti, vagy megakadályozza a tervek megvalósítását.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet a nagyvonalúnak nevezett fejlesztési tervek láttán, hogy új tendenciák jellemzik a turizmust, szerényebb lesz a világ a válság után.

A BFT határozatot fogadott el az üdülőkomplexum fejlesztési tervével kapcsolatban, amely rögzíti, hogy a testület további szakmai és hatósági egyeztetéseket tart szükségesnek az ügyben.

MTI/Menedzsment Fórum