Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

A Club Aliga a befektetők 75 milliárd forintos fejlesztési terveinek megvalósulásával Európa egyik legelegánsabb üdülőrészévé válhat - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Balatonvilágoson pénteken, ahol a szervezet az üdülőkomplexum fejlesztési terveiről tájékozódott.

Suchman Tamás, a BFT elnöke szerint a balatoni térségben az egyik legnagyobb károkozásnak tekinthető, hogy a vagyonkezelők az elmúlt húsz évben nem bántak megfelelően Club Aligával. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlan új tulajdonosa - a tudomása szerint - nem igényel állami támogatást a beruházáshoz, amellyel rehabilitálná az igen értékes Balaton parti terület, és kinyitná  a hajdani pártüdülőt mindenki előtt.

Zvi Frank, a Club Aligát javarészt privatizáló, és a part menti részére kezelői jogot szerző, izraeli érdekeltségű Pro-mot Hungária Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy az üdülőterület  megvásárlására és az ingatlan fejlesztési terveinek elkészítésére a cég tulajdonosa 6 milliárd forintot költött.

A cégvezető beszámolója szerint a befektetők alapvető célja, hogy az évtizedekig zártan működő üdülőterületet kinyissák, és beleolvasszák Balatonvilágosba, eltüntetve sorompókat, kerítéseket és új utakat építve. A közel két kilométeres partszakasz részben strandként, részben sétányként hasznosítva szintén nyitott lenne a nagyközönség számára.

Az építkezések nagy része a parttól távolabb valósulna meg, ahol a 4-5-6 szintes épültek nem emelkednének a mögöttük húzódó partfal szintje fölé. Hosszú távon, 10-20 év alatt 75 milliárd forint befektetéssel négy nagy szálloda, továbbá kisebb családi házak, nyaralók épülnének, a jelenlegi növényzet megőrzése mellett. Mindez 1700 új munkahelyet teremthet, 20 millió eurós forgalmat biztosítva a helyi gazdaságnak - summázta Zvi Frank.

Az engedélyek megszerzése után fél éven belül indulna az építkezés, és 24 hónap elteltével válna vendégfogadásra is alkalmassá a beruházás első üteme. Az MTI kérdésére a cégvezető elmondta, a terveket magyar és nemzetközi szakemberek bevonásával készítették a Balaton törvény elvárásaihoz igazodva.

Virányi István balatoni főépítész megerősítette, hogy történt szakmai egyeztetés a tervekről, ugyanakkor hangsúlyozta, további  szakmai és jogi egyeztetésekre lesz szükség. Aggályok merültek fel egyebek közt azzal kapcsolatban, hogy az üdülőterület kapacitásaihoz, illetve a lakossághoz képest túl nagy a tervezett terhelés. Mindenki érdeke a fejlesztés, de az is, hogy az jó legyen - hangsúlyozta.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a térség Fideszes országgyűlési képviselője arra figyelmeztette a helyi önkormányzat képviselőtestületét, hogy az ő feladata és felelőssége a fejlesztésekhez szükséges szabályozási terv módosítása, amihez ki kell kérni és meg kell szívlelni a hatóságok véleményét. Hangsúlyozta, hogy a térség és az ország érdeke is az, minél több kereskedelmi szálláshely létesüljön. Az apartmanok és lakóházak ugyan gyorsabb megtérülést hoznak a befektetőknek, de nagyobb környezetterheléssel és jóval kisebb adóbevételekkel járnak - tette hozzá.

Nagy Jenő szocialista országgyűlési képviselő arról szólt, hogy tapasztalatai szerint sok a felesleges akadékoskodás, ami késlelteti, vagy megakadályozza a tervek megvalósítását.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet a nagyvonalúnak nevezett fejlesztési tervek láttán, hogy új tendenciák jellemzik a turizmust, szerényebb lesz a világ a válság után.

A BFT határozatot fogadott el az üdülőkomplexum fejlesztési tervével kapcsolatban, amely rögzíti, hogy a testület további szakmai és hatósági egyeztetéseket tart szükségesnek az ügyben.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.