Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó önkéntes nyugdíjkasszák vagyona június végén 1053 milliárd forintot tett ki, 8,46 százalékkal nőtt éves szinten, míg az egészségpénztáraké 2,34 százalékkal, 43,46 milliárd forintra - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 93 és az egészségpénztárak 75 százalékát tömörítő Pénztárszövetség adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona a második negyedév végén 1053 milliárd forintot tett ki, ami éves összevetésben 8,46, 2015-ben 4,36 százalékos, az idei első negyedév végéhez viszonyítva pedig 1,11 százalékos növekedésnek felel meg. Az egyéni tagdíjbefizetések egy év alatt 9,64 százalékkal nőttek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak egy főre jutó vagyona a második negyedév végén 977 500 forintot tett ki, ez éves szinten 10 százalékos - átlagosan 89 000 forintos - emelkedést jelent, a kasszák havonta átlagosan 7400 forinttal növelték az egy főre jutó vagyont - emelte ki a szervezet közleményében Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Növekedtek az önkéntes nyugdíjpénztárak bevételei is, éves összevetésben 6,85 százalékkal, 22,38 milliárd forintra. Ezen belül a tagok egyéni befizetéseinek összege 9,64 százalékkal, 12,84 milliárd forintra nőtt, a munkáltatói hozzájárulások összege pedig 3,3 százalékkal, 9,54 milliárd forintra. A munkáltatói hozzájárulások az első negyedévhez képest kiugró mértékben, 18 százalékkal emelkedtek, ami a szövetség elnöke szerint egyértelmű jele annak, hogy a munkáltatók felismerték az önkéntes nyugdíjpénztári megoldásokban rejlő lehetőségeket. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak a második negyedév végén 1,077 millió tagjuk volt, létszámuk éves szinten stagnált.

A Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak összvagyona 43,46 milliárd forintra nőtt,  2,34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első negyedév végéhez képest pedig 3,44 százalékos többletnek felel meg.

Az egészségpénztárak bevételei éves szinten 3 százalékkal, 11 milliárd forintra csökkentek, negyedéves összevetésben viszont jelentősen, 36 százalékkal növekedtek. Ezen belül az egyéni tagdíjaknál 11,14, a munkáltatói hozzájárulásoknál 47,54 százalékos volt a növekedés az első negyedévhez képest.

Az egészségkasszák a második negyedév végén mintegy 740 ezer tag vagyonát kezelték, ami 1,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi létszámot. A tagok a második negyedévben összesen 1,7 millió alkalommal vettek igénybe az egészségkasszájuk által finanszírozott szolgáltatást. Ezekre a pénztárak összesen 9,5 milliárd forintot fizettek ki, azaz átlagosan egy alkalom 5,1 ezer forintba került.

A Pénztárszövetség arra számít, hogy az öngondoskodási formák felértékelődése során a pénztári megoldások népszerűsége is növekszik majd a jövőben, ennek köszönhetően pedig nemcsak a vagyon és befizetések összege növekedhet, hanem látványos növekedésnek indulhat a taglétszám is, főként az önkéntes nyugdíjpénztári szegmensben.

Az optimista előrejelzést a Pénztárszövetség elsősorban arra alapozza, hogy a pénztárak az egyik legversenyképesebb, egyben biztonságos öngondoskodási formát biztosítják - fejtette ki a szervezet elnöke. A mostanihoz hasonló alacsony kamatkörnyezetben ugyanis nehéz olyan megtakarítást találni, ami biztonságosan, az inflációt bőven meghaladó hozamokat kínál. Az önkéntes nyugdíjkasszák pedig képesek erre, tavaly például nem volt ritka a két számjegyű hozam sem. Ráadásul az egyéni befizetések után 20 százalékos, akár évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés is jár, akár önkéntes nyugdíj-, akár egészségpénztári befizetésről van szó - tette hozzá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.