2010. december 29. 09:56

Az öt együttműködő vasutas szakszervezet 2011-ben a MÁV Zrt.-től olyan béremelést kér, amely a vasutas bérek reálértékét átlagosan a prognosztizált bruttó hazai termék (GDP) növekedés 50 százalékával, azaz legalább 1,5 százalékkal megemeli - közölte a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége és a Vasutasok Szakszervezete kedden az MTI-vel.

Az érdekképviseletek közös nyilatkozata szerint a már megkezdett jövő évi bértárgyalásokon kiderült, hogy a MÁV Zrt. a kollektív szerződés módosítására tett javaslatai átcsoportosítanák az egyes jövedelemelemeket, és "az így felszabaduló bértömeg nem eredményez béremelést, sőt a vasutas munkavállalók többségénél nem kompenzálja a jövő évi adórendszer változásból eredő nettó keresetcsökkenést".

A szakszervezetek hangsúlyozzák: érdekeltek a tárgyalások folytatásában, de annak eredménytelensége esetén az elvárt béremelésért készek akár a munkabeszüntetésre is.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.