2018. január 12. 12:40

Pénteken a reggeli órákban 3 éves csúcsra ugrott az olaj ára, és Trump akár tovább lökheti felfele.

Úgy tűnik, hogy azok a jóslatok fognak beválni, amelyek szerint az idei évben komoly olajár emelkedés lesz. A fekete arany január első hónapjában határozott emelkedést mutatott, ennek révén péntek reggel a WTI fajta tőzsdei árfolyama 3 éves csúcsra ugrott. Igaz, azt követően némileg visszacsúszott az olaj ára.

A befektetők elsősorban a közel-keleti geopolitikai feszültségektől tartanak, hiszen az elmúlt napokban ismét voltak fegyveres összecsapások Szíriában, és az iráni tömegmegmozdulások hatása is nehezen felmérhető, akár szélsőséges is lehet. Utóbbi ország esetében ráadásul az USA keményebb nemzetközi fellépést sürget, ám ezt egyelőre más nagyhatalmak, így Oroszország, Kína, de még az EU sem igen szeretnék. A nagy kérdés jelenleg az, hogy Donald Trump amerikai elnök kiterjeszti-e a mostani átmeneti időre meghirdetett Irán elleni szankciókat. A szakértők szerint akár egy egyoldalú amerikai lépés is tovább erősítheti az olajárakat.


A tőzsdei jegyzés így is meglehetősen magas, hiszen 2014 decembere óta nem adtak ennyit egy hordó olajért. Az amerikai piacon uralkodó WTI olaj megközelítette a 64 dolláros szintet, miközben az Európai piacon népszerűbb Brent olaj már a lélektani 70 dollárt is áttörte.

Amíg nem tesz Trump elnök nyilatkozatot, addig a lefele mutató kockázatok nem elhanyagolhatóak. Ha viszont a szankciókat kiterjeszti, akkor az további lökést adhat az emelkedésnek. Az elnöknek péntekig van ideje ennek eldöntésére. Ha Donald Trump kiterjeszti a szankciókat, azzal korlátozhatja Irán olajkitermelését, és tovább csökkentheti azt a kínálatot, amely az utóbbi években alacsonyabban tartotta az árakat. Abban az esetben, ha Trump megadja a mentességet, Irán továbbra is képes lesz az olaj értékesítésére a globális energiapiacokon, ami viszont akár áresést is elindíthat a piacokon.


A Reuters úgy értesült, hogy Trump a szankciók mellett dönthet, ugyanakkor az amerikai kongresszusnak és az európai szövetségeseknek is hosszabb határidőt ad ennek elfogadására.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.