2018. január 12. 12:40

Pénteken a reggeli órákban 3 éves csúcsra ugrott az olaj ára, és Trump akár tovább lökheti felfele.

Úgy tűnik, hogy azok a jóslatok fognak beválni, amelyek szerint az idei évben komoly olajár emelkedés lesz. A fekete arany január első hónapjában határozott emelkedést mutatott, ennek révén péntek reggel a WTI fajta tőzsdei árfolyama 3 éves csúcsra ugrott. Igaz, azt követően némileg visszacsúszott az olaj ára.

A befektetők elsősorban a közel-keleti geopolitikai feszültségektől tartanak, hiszen az elmúlt napokban ismét voltak fegyveres összecsapások Szíriában, és az iráni tömegmegmozdulások hatása is nehezen felmérhető, akár szélsőséges is lehet. Utóbbi ország esetében ráadásul az USA keményebb nemzetközi fellépést sürget, ám ezt egyelőre más nagyhatalmak, így Oroszország, Kína, de még az EU sem igen szeretnék. A nagy kérdés jelenleg az, hogy Donald Trump amerikai elnök kiterjeszti-e a mostani átmeneti időre meghirdetett Irán elleni szankciókat. A szakértők szerint akár egy egyoldalú amerikai lépés is tovább erősítheti az olajárakat.


A tőzsdei jegyzés így is meglehetősen magas, hiszen 2014 decembere óta nem adtak ennyit egy hordó olajért. Az amerikai piacon uralkodó WTI olaj megközelítette a 64 dolláros szintet, miközben az Európai piacon népszerűbb Brent olaj már a lélektani 70 dollárt is áttörte.

Amíg nem tesz Trump elnök nyilatkozatot, addig a lefele mutató kockázatok nem elhanyagolhatóak. Ha viszont a szankciókat kiterjeszti, akkor az további lökést adhat az emelkedésnek. Az elnöknek péntekig van ideje ennek eldöntésére. Ha Donald Trump kiterjeszti a szankciókat, azzal korlátozhatja Irán olajkitermelését, és tovább csökkentheti azt a kínálatot, amely az utóbbi években alacsonyabban tartotta az árakat. Abban az esetben, ha Trump megadja a mentességet, Irán továbbra is képes lesz az olaj értékesítésére a globális energiapiacokon, ami viszont akár áresést is elindíthat a piacokon.


A Reuters úgy értesült, hogy Trump a szankciók mellett dönthet, ugyanakkor az amerikai kongresszusnak és az európai szövetségeseknek is hosszabb határidőt ad ennek elfogadására.

mfor.hu