2009. március 6. 10:09

Tovább közeledtek az álláspontok a 2009-es bérfejlesztés ügyében a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a pénteki bértárgyaláson - tájékoztatták az érdekképviseleti vezetők az MTI-t.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a pénteki tárgyalások után az MTI-nek azt mondta, a BKV vezetősége egy százalékkal, 5 százalékra emelte bérfejlesztési ajánlatát, ezért a szakszervezetek is csökkentették követelésüket egy százalékkal, 6 százalékra.

Hozzátette, a munkáltató azt kérte a szakszervezetektől, hogy a kollektív szerződést egy másik tárgyaláson tekintsék át. A menedzsment kezdeményezte 350 dolgozó korengedményes nyugdíjba küldését is, ezt azonban a független szakszervezet nem tudja elfogadni, ezért a sztrájkfenyegetést továbbra is fenntartják - közölte.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondta, hogy reményeik szerint a következő bértárgyaláson már meg tudnak egyezni a BKV-val a 2009-es bérekről, ugyanakkor azt kérték, hogy a cég menedzsmentje mondja meg, mit ért a kollektív szerződés "áttekintésén". A kötöttpályás szakszervezetek (metró, troli, HÉV, villamos) szintén nem támogatják a 350 fős létszám-leépítési javaslatot - tette hozzá.

Hangsúlyozta azonban, hogy részükről továbbra sem aktuális a sztrájk bejelentése, mivel - mint Gulyás Attila elmondta - ennek a mostani gazdasági helyzetben nagyon kedvezőtlen hatásai lennének.

A bértárgyalások hétfőn folytatódnak.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.