2007. február 26. 08:46

Elégedetlenségüknek és csalódottságuknak adtak hangot a kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti keresetmegállapodás miatt a pedagógusok azon a fórumon, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezésében tartottak szombaton a fővárosban.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke a közel száz résztvevő előtt azt mondta, hogy csupán virtuális keresetemelés történik, gyakorlatilag illetményelőleget kapnak majd. Ha nem a bértáblába beépülő a növekmény, akkor az nem emeli sem a nyugdíjalapot, sem a túlóradíj-alapot. A 13. havi illetmény részletekben történő kifizetése formailag lehet, hogy előnyös, de a gyakorlatban problémát fog okozni a családoknak. Az elnök úgy számolt: még idén kapnak egy félhavi juttatást, jövőre kapnak összesen másfél havit, ami két évre összesen kéthavi többletpénz. "Nincs egy fillér többlet ebben" - summázta véleményét az érdekvédő.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke úgy fogalmazott: ő nem csalódott, hanem elégedetlen. "Elég pici eredmény született" - mondta, hozzátéve: nem is számított sokkal többre. Ugyanakkor 2007-ben egy fél havi keresettel kapnak többet a közszféra dolgozói, mintha ez a megállapodás nem született volna meg, s 6,65 százalékos keresetnövekedés várható az idén - hívta fel a figyelmet. Álláspontja szerint így olyan megállapodást tudnak majd kötni jövő évre, hogy "reálbércsökkenés nem állhat be".

A fórumon volt olyan hozzászóló, aki azt mondta: "ez nem béremelés, ez egy óriási hazugság". Olyan megállapodás született, amiért senki sem szállt volna hadba, az embereket az érdekli, nő-e a bérük vagy sem. Az lett volna a valóságos eredmény, ha a bértábla növekszik hat százalékkal. Miért kell tiszteletben tartani ezt a megállapodást? - hangzott el a kérdés. Volt olyan pedagógus is, aki erős ágazati fellépést szorgalmazott a jövőre nézve.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.