2006. szeptember 5. 07:51

A munkaadók többsége ősszel kezd hozzá a 2007-es bérfejlesztés tervezéséhez, de kérdéses, milyen mértékűek lesznek a fizetésemelések. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) főtitkára szerint nem várható el a vállalatoktól, hogy bérfejlesztéssel kompenzálják a megszorító csomag hatásait - közli a Világgazdaság.

A fizetésemeléseket nem tudjuk a dolgozók megélhetési költségeinek növekedéséhez igazítani, csakis a piaci pozíciónk alapján tehetjük meg - fogalmazott a Világgazdaságnak Krippl Zoltán. Az Elcoteq Magyarország Kft. jogi és kommunikációs igazgatója elismerte: a cég bérfejlesztési terveit komolyan befolyásolják a többletkiadások.

Wimmer István, a MGYOSZ főtitkára szintén úgy véli, nem várható el a vállalatoktól, hogy bérfejlesztéssel kompenzálják a megszorító csomag hatásait. A versenyképesség érdekében nem befolyásolhatja őket a szociális érzékenység, az emelkedő adó- és járulékterheket érvényesíteni kell a termékek, szolgáltatások árában, a költségeket optimalizálniuk kell, s ez a béreket is érinti.

Erre az évre egyébként a Hay Group 5,5-5,7, a Mercer hatszázalékos béremelkedést jelzett a versenyszférában. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pedig a reálkeresetek 3,5 százalékos növekedése érdekében a bruttó keresetek átlagosan négy-öt százalékos emelését ajánlotta a versenyszféra munkaadóinak.

Az OÉT-ajánlásnak megfelelően emelte a dolgozók javadalmazását a Huntraco Zrt. is, ám a megszorító csomag hatására már most meg kellett válniuk húsz dolgozótól. Kasza Lajos HR-igazgató szerint a Gyurcsány-csomag hatását nemcsak hogy képtelenek a munkaadók fizetésemeléssel kompenzálni, de örülhet a kormány, a vállalkozások, valamint a dolgozók is, ha nem következik be egy komoly elbocsátási hullám - tudatta a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.