TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az év első nyolc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 58 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron összességében egy százalékkal csökkent, számottevő emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el, a legnagyobb csökkenés a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységekben volt. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 400 forint (70 euró) volt az első nyolc hónapban, az ötcsillagos egységek átlagára kiemelkedően magas, 35 800 forintos (144 euró) volt.

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 200-17 200 forintos (53-69 eurós), az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8700-11 ezer forintos (35-44 eurós) szobaárakat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 10 200 forint volt. A legmagasabb összeget, 23 600 forintot a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabb, 4400 forintos bevételről a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A Balaton melletti háromcsillagos, valamint a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi vidéki szállodában csökkent, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma. A budapesti szállodák szobakihasználtsága január-augusztusban minden kategóriában átlagosan 60 százalék fölötti volt, a vidéki hotelekben ennél kisebb, 47-65 százalékos kihasználtságot mértek.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.