Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

Lélegzetvételhez juttatja a szállodákat az, hogy júliustól nem 20, illetve 25 százalékos, hanem kedvezményes, 18 százalékos lesz a kereskedelmi szálláshelyeket terhelő forgalmi adó - mondta Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára szerdán az MTI-nek.

Hozzátette, a kulcs jelenlegi 20-ról 18-ra történő levitele nem oldja meg az összes problémájukat, de csökkenti a szomszédos országokkal szembeni versenyhátrányt. Azt pedig, hogy a kormány az eredeti terveivel ellentétben nem növeli 5 százalékponttal, hanem kettővel csökkenti a szálláshely áfát, a szövetség kitartó lobbizásának is tulajdonítja. Egy ilyen mértékű emelés ugyanis a romló gazdasági környezetben tovább nehezítette volna az iparág helyzetét.

A főtitkár elmondta, a környező országokkal összevetve még a 18 százalék is magas, például Csehországban és Ausztriába a kereskedelmi szálláshelyeket 9-10 százalékos, míg az európai uniós 27-ek nagy részében 10-12 százalékos áfa terheli.

A főtitkár elmondta, az áfa-csökkenés miatt a szállodák nem mérséklik az árakat. Egyrészt a 2 százalékpontos csökkentés nagyon csekély, másrészt a budapesti árak nemzetközi összehasonlításban alacsonyak. Kovács István egy negyven európai várost összehasonlító elemzést idézve elmondta, hogy a magyar főváros az utolsó ötben van a listán.

Kovács István elmondta azt is, hogy négy éve még Magyarországon is 12 százalékos volt az áfa, amit 2004 januárjától 15 százalékra, 2006 szeptemberétől pedig 20 százalékra emeltek. Mindez nem tett jót a magyar szállodaiparnak.

A főtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a szállodák nemcsak szálláshelyeket adnak ki, hanem wellness- és éttermi szolgáltatásokat is nyújtanak. Ám ezek áfája nem csökken, hanem tovább nő júliustól, s ez nem kedvez a szállodaiparnak.

Szalay-Zala Andrea, a Falusi és Agrárturizmus Országos Szövetségének főtitkára az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy őket nem érinti a változás, mivel tagjaik döntő többsége magánszemélyként adja ki a szálláshelyeket.

Magyarországon 2008-ban mintegy 19,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták, amelyből megközelítőleg 244 milliárd forintos bruttó árbevétele keletkezett a kereskedelmi szálláshelyeknek, amelyek mintegy 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, s az ország teljes GDP-jének csaknem 9 százalékát adják.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.