2006. május 24. 06:01

Sok frissdiplomás számára okozhat csalódást a diploma átvétele, a végzősök egy részének kevés az esélye a munkaerőpiacon, mert vagy a képesítésük, vagy az alma mater nem megfelelő - számol be a Napi Gazdaság.

Több mint hatvanezer hallgató végez heteken belül az egyetemeken és főiskolákon, ennyien "kérnek helyet" a munkaerőpiacon. A korábbi statisztikai adatok alapján a most végzők közel 20 százalékának nem lesz azonnal munkája. Szakértők szerint átlagosan legalább fél évig tart, mire sikerül munkahelyet találnia a pályakezdőknek. Bajban lehetnek a humán szakon (tanárok, kommunikációs szakemberek) diplomát szerzők, de az eddig biztos megélhetést feltételező jogi végzettség sem feltétlenül jelent már automatikus belépést a munkaerőpiacra - áll a Napi Gazdaság írásában.

A tavalyinál kevesebb munkaadó gondolkodik pályakezdő felvételén - derül ki a munkaügyi tárca utolsó munkaerőpiaci prognózisából. A tavalyi 41 százalék után idén az első félévben a cégek csupán 20, a második hat hónapban pedig 15 százaléka szándékozik pályakezdőt alkalmazni.

A cégek túlnyomórészt szakképzett fizikai munkásokat keresnek (ők teszik ki a tervezett pályakezdő-felvétel felét), a szakképzetlen fizikai munkavállalók súlya 30 százalék, míg a szellemi munkakörökben a felsőfokú végzettségűek iránti igény 15, a középfokúaké pedig öt százaléknyi - írja a Napi Gazdaság.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!