TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2006. május 24. 06:01

Sok frissdiplomás számára okozhat csalódást a diploma átvétele, a végzősök egy részének kevés az esélye a munkaerőpiacon, mert vagy a képesítésük, vagy az alma mater nem megfelelő - számol be a Napi Gazdaság.

Több mint hatvanezer hallgató végez heteken belül az egyetemeken és főiskolákon, ennyien "kérnek helyet" a munkaerőpiacon. A korábbi statisztikai adatok alapján a most végzők közel 20 százalékának nem lesz azonnal munkája. Szakértők szerint átlagosan legalább fél évig tart, mire sikerül munkahelyet találnia a pályakezdőknek. Bajban lehetnek a humán szakon (tanárok, kommunikációs szakemberek) diplomát szerzők, de az eddig biztos megélhetést feltételező jogi végzettség sem feltétlenül jelent már automatikus belépést a munkaerőpiacra - áll a Napi Gazdaság írásában.

A tavalyinál kevesebb munkaadó gondolkodik pályakezdő felvételén - derül ki a munkaügyi tárca utolsó munkaerőpiaci prognózisából. A tavalyi 41 százalék után idén az első félévben a cégek csupán 20, a második hat hónapban pedig 15 százaléka szándékozik pályakezdőt alkalmazni.

A cégek túlnyomórészt szakképzett fizikai munkásokat keresnek (ők teszik ki a tervezett pályakezdő-felvétel felét), a szakképzetlen fizikai munkavállalók súlya 30 százalék, míg a szellemi munkakörökben a felsőfokú végzettségűek iránti igény 15, a középfokúaké pedig öt százaléknyi - írja a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.