2007. augusztus 2. 13:01

Közzétette a legfrissebb munkaerőpiaci adatait a regisztrált álláskeresőkről az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A statisztikák alapján kilencezerrel többen keresnek munkát, mint előző hónapban, de ennek nagy részét a pályakezdők teszik ki. Közülük egyébként idén kevesebben regisztráltak, de még mindig magas a diplomások aránya. Mfor.hu tudósítás.

Idén júliusban több mint 70 ezer betöltésre váró álláshelyet jelentettek az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál (ÁFSZ), ebből végül 29,2 ezer maradt üresen. A nyilvántartott álláskeresők száma ez időben 412 ezer fő volt országszerte.

Ez az előző hónaphoz képest több mint kilencezer fős növekedést jelent, de ennek zömét a frissen végzett pályakezdők munkaerőpiaci beáramlása okozta. A pályakezdőként regisztráltak száma idén 7,8 ezer volt, ami valamivel elmarad az ilyenkor szokásostól - tájékoztatott Pirisi Károly, az ÁFSZ főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

A főigazgató szerint a diplomások aránya még mindig magas, de már érezhetőek a kormányzati intézkedések, amelyek a piacképes felsőfokú végzettség megszerzését ösztönzik. Ennek azonban várhatóan hosszabb lesz a kifutási ideje, mint a szakképzettek esetében. A regisztrált pályakezdők nagy részét általában október-november végére tudják elhelyezni a kirendeltségeken dolgozó szakemberek.

A foglalkoztatást elősegítő támogatásban résztvevők közül legtöbben a bér- és járulék-jellegű (38,1 százalék), valamint a közhasznú foglalkoztatásban (28,9 százalék) vettek részt, emellett a regisztráltak majdnem egynegyede (22,3 százalék) munkaerőpiaci képzésben is részesült.

Az ÁFSZ becslése szerint a náluk bejelentett álláshelyek az országos szint mintegy 25-30 százaléka, így egy hónapban átlagosan mintegy 200-250 ezer betöltésre váró munkahely lehet országszerte.

Az üres álláshelyek betöltése több csatornán keresztül történhet: az ÁFSZ-kirendeltségek mellett magánközvetítők illetve munkaerő-kölcsönzők segítségével, illetve önerőből (újsághirdetés alapján vagy internetes álláskereséssel) is.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.