2016. január 29. 20:10

Az iPhone 6s az egyik legdrágább készülék, amely a piacon van. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hol él valaki, mert akár 350 dollár is lehet a különbség. A magyaroknak most sincs szerencséje.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az iPhone készülékek tulajdonosai többnyire szentül hiszik, hogy az elérhető legjobb okostelefonnal rendelkeznek. Ezért sokan hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni. Az egyes országok Apple rajongói azonban meglehetősen eltérő árakon juthatnak a készülékekhez attól függően, hogy egyes helyeken milyen adók terhelik a telefonokat, illetve a vállalat mennyire tartja fontosnak az adott piacot.

Az Apple számára értelemszerűen a legfontosabb az Egyesült államok, ahol igyekeznek mindig versenyképes árakkal előrukkolni. Az Apple jelenlegi csúcsmodellje az USA-ban a vállalat online áruházában 649 dollárba (186 ezer forintba) kerül. Ez az egyik legolcsóbb ár, amiért a vállalat kínálja a 6s modellt. Ennél kisebb összeget csak Kanadában kell érte fizetni, ott 636 dollárnak (182 ezer forintnak) megfelelő összegért lehet valaki iPhone tulajdonos.

Ezek voltak az Apple őszi újdonságai

A másik véglet Törökország, ahol jócskán 1000 dollár feletti összeget kell leszurkolni a CNN írása szerint egy 6s készülékért, egészen pontosan 1029 dollárnak (295 ezer forintnak) megfelelő török lírát. Más kérdés, hogy mi sem lehetünk felhőtlenül boldogok, hiszen a legdrágább öt ország között ott van Magyarország (858 dollár - 246 ezer forint) is. Nálunk csak a már említett törököknél, a braziloknál (973 dollár - 279 ezer forint) és a svédeknél (873 dollár - 250 ezer forint) kell többet fizetni.

Az összehasonlításból kiderül, hogy hiába lenne logikus, hogy egységes ára legyen az iPhone 6s-nek az európai országokban a közös pénz miatt, gyakorlatilag mindenütt más összeget kell érte fizetni. Az ok, hogy az EU-n belül hiába van (majdnem minden országban) közös pénz, az eltérő adó- és járulékterhek miatt más-más áron adják a telefonokat.

Persze az adók szintje sem minden, hiszen Oroszországban, ami igen fontos piac az Apple számára a rubel mélyrepülése ellenére sem drágultak számottevően a készülékek. Így most  Moszkvában 730 dollárért (290 ezer forintért) vásárolható meg az okostelefon.

mfor.hu